Artikkelikuva

Kierrätys vei räätäleiltä työt Malawissa

Vaatteiden tuonti Kiinasta nipistää räätäleiden tuloja.

Malawi. Kierrätetyt vaatteet ja halvat kiinalaistuotteet vaikeuttavat malawilaista vaatetusalaa, kirjoittaa BBC. Käytettyjen vaatteiden kaupassa rahaa liikkuu noin 760 miljoonan euron arvosta vuosittain. Vuodesta 1990 määrä on kymmenkertaistunut.

Malawin kauppa- ja teollisuusministeriön edustaja Wiskes Nkombezi myöntää ongelmat, mutta kutsuu käytettyjen vaatteiden kauppaa kaksiteräiseksi miekaksi: ”Suuri osa malawilaisista on köyhiä ja köyhille kyseessä ovat vaatteet, joihin heillä on varaa.”

Tuonti Kiinasta nipistää räätäleiden tuloja. Paikallisen räätälin tekemä puku maksaa 45 euroa, kiinalaisen saa kahdeksallatoista.

Nkombezin mukaan halpojen kankaiden tuonti Aasiasta myös hyödyttää taloutta. Vuonna 2000 solmitun Agoa-sopimuksen perusteella Yhdysvaltojen markkinoille myytävistä malawilaisista vaatteista ei tarvitse maksaa vientimaksuja. 

Agoan hyödystä on toisenkinlaisia näkemyksiä. Niiden mukaan sopimus ei ole parantanut malawilaisten toimeentuloa ja monet vientiin tähdänneet vaatetehtaat ovat lopettaneet toimintansa.