Tykkääminen Facebookissa vei putkaan Intiassa

Hindupoliitikon suureellisten hautajaismenojen kritisoiminen Facebookissa johti pidätykseen – samoin kirjoituksesta tykkääminen.

Intia. Intialaisen hindupoliitikon suureellisten hautajaismenojen kritisoiminen Facebookissa johti 21-vuotiaan Shaheen Dhandan pidättämiseen marraskuussa. Poliisin pahnoille päätyi myös 20-vuotias Renu Srinivasa, jonka rikokseksi riitti Dhandan kommentista tykkäminen. Naisten kohtalosta kertoo Al Jazeera.

Dhanda kommentoi poliitikko Bal Thackerayn hautajaisten järjestelyjä. Äärihindu Thackerayn massiivisten hautajaismenojen vuoksi koko Mumbai suljettiin.

”Samanlaisia ihmisiä kuin Thackeray syntyy ja kuolee joka päivää, eikä sitä tarvitse sululla huomioida”, Dhanda päivitti ja Renu Srinivasa peukutti ystävänsä lausuntoa.

Naiset pidätettiin Thackerayn hautajaispäivänä ja vapautettiin päivää myöhemmin. Media syyttää Maharashtran osavaltion hallintoa räikeästä laittomuudesta ja sananvapauden loukkaamisesta.

Thackeray perusti hindunationalistisen Shivan armeijan ja vaikkei hänellä ollut virallista asemaa Mumbain hallinnossa, hänen vaikutusvaltansa oli valtaisa. Hautajaisiin osallistui 1,5 miljoonaa Thackerayn kannattajaa.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!