Artikkelikuva
Täydellisessä Etelä-Sudanissa olisi rauha. Ihmiset eivät taistelisi eivätkä tappaisi toisiaan. He eivät heittelisi roskia kaduille eivät myöskään joisi viiniä

Täydellinen valtio

Etelä-Sudan itsenäistyi Sudanista vuosi sitten. Vaikka turvallisuustilanne ei vielä ole vakaa, eteläsudanilaiset huokuvat intoa. Kolme Renkin kaupungissa asuvaa lasta kertoo, millainen olisi täydellinen kotimaa.

Söisin sielläkin kalaa, kanaa ja munia

Täydellisessä Etelä-Sudanissa olisi rauha. Ihmiset eivät taistelisi eivätkä tappaisi toisiaan. He eivät heittelisi roskia kaduille eivät myöskään joisi viiniä, sillä kun he juovat viiniä, he alkavat tapella”, sanoo Juach Peter, 13.

Juach on nähnyt sodan televisiosta, eikä halua sitä enää maahansa. Siksi täydellisessä valtiossa myös annettaisiin anteeksi, vaikka toinen tekisi jotain pahaa.

Ihmiset asuisivat maa-aineksesta rakennettujen talojen sijaan hyvissä tiilitaloissa.

”Ruoka olisi samanlaista kuin nytkin. Söisin sielläkin kalaa, kanaa ja munia.”

Täydellisessä valtiossa opettajat opettaisivat oppilailleen aina koko kirjan ja auttaisivat oppilaita ymmärtämään asiat perusteellisesti. Lisäksi siellä olisi iso leikkialue, jossa olisi vihreää ruohoa jalkapallon pelaamiseen.

”Siellä olisi iso maali ja lippuja ja hyvä tuomari, joka kontrolloisi peliä. Aikuiset ja lapset pelaisivat eri puolilla kenttää. Tytöt voisivat käyttää kenttää silloin, kun pojat eivät pelaa.”

 

Puhtaat lakanat

Aja johnin, 11, mielestä täydellisen valtion pitäisi olla kaunis. Kauneus tulisi Ajan mukaan siitä, ettei maassa tapeltaisi.

”Täydellisessä valtiossa ihmiset eivät tappelisi, vaan eläisivät rauhassa ja rakastaisivat toisiaan. Ihmiset huolehtisivat toisistaan ja talot olisivat puhtaita. Vanhemmat tekisivät töitä ja toisivat lapsille ruokaa.”

Täydellisessä valtiossa Aja heräisi aikaisin, siivoaisi huoneet, joisi aamuteen ja tekisi sitten perheelle ruokaa. Ruuaksi syötäisiin nykyistä enemmän makeita hedelmiä, kuten omenoita, banaaneja ja appelsiineja. Ruuassa ei olisi liikaa öljyä eikä mausteita.

”Ihmiset söisivät ja sitten petaisin sängyt. Lakanoita olisi niin paljon, että yksien likaantuessa voisi vaihtaa toiset. Kun talo olisi puhdas ja lapseni söisivät hyvin, olisin hyvin onnellinen.

 

Vapautta ilman aitoja

”Ttäydellisessä Etelä-Sudanissa olisi nykyistä enemmän rauhaa, insinöörejä ja kirkkoja sekä paljon hyviä opiskelijoita”, Aliu John, 13, sanoo.

Aliun mukaan rauhaa on oltava, sillä jollei sitä ole, ei voi olla mitään muutakaan hyvää. Insinöörit ja hyvät opiskelijat puolestaan voisivat kehittää maata paremmaksi. Nyt Aliu kaipaisi elämäänsä muun muassa kaasua ja vettä ruuanlaittoa helpottamaan.

Täydellisessä valtiossa talot olisivat tiilitaloja. Niissä olisi sähkövalot ja hienoja huonekaluja. Kaikki muukin talojen sisä- ja ulkopuolella olisi kaunista. Talojen ympäristö olisi puhdas ja luonto suojeltu.

”Täydellisessä valtiossa olisi myös iso eläintarha, jossa eläimet eivät asuisi häkeissä, vaan vapaudessa. Eläintarhassa olisi ihan kaikenlaisia eläimiä. Se sijaitsisi hieman kauempana kaupungin ulkopuolella, jotta ihmiset eivät häiritsisi eläinten elämää.”

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!