Ramadan ja olympialaiset osin päällekkäin

Osa Lontoon kesäolympialaisiin osallistuvista noin 3000 muslimista saattaa suorittaa osuutensa nälkäisenä ja janoisena.

Lontoo. Muslimien pyhä kuukausi ramadan alkaa 20. heinäkuuta, viikkoa ennen olympialaisten avajaisia. 30 päivää kestävän ramadanin aikana uskovat muslimit paastoavat auringonnousun ja -laskun välisen ajan.

Urheilijoiden ei ole pakko paastota. Valtavirtamuslimien mielestä he voivat siirtää paaston aloittamisen suotuisampaan ajankohtaan. Moni muslimi­urheilija tulee kuitenkin maasta tai kulttuuripiiristä, jossa paaston jättäminen väliin mistä tahansa syystä on vähintäänkin paheksuttavaa.

Miten paasto sitten vaikuttaa urheilijaan? Tutkija Ronald Maughan arvelee Phnom Penh Postin artikkelissa, että fysiologiset muutokset ovat todennäköisiä. Ramadanin viettoon liittyy kuitenkin henkistä ja hengellistä kurin­alaisuutta, jonka merkitystä ei ole syytä väheksyä.

”Jotkut muslimiurheilijat sanovat, että paastosta huolimatta heidän suorituksensa ovat keskittymisen ja henkisyyden ansiosta parhaimmillaan juuri ramadanin aikaan”, Maughan sanoo.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!