Kuivuus ja kriisit piinaavat Sahelin aluetta.

Jos läntistä Afrikkaa halkovan Sahelin alueen kriisi pahenee, 17 miljoonaa ihmistä uhkaa nälkä. Päällimmäisenä syynä on kuivuus.

Länsi-Afrikka. Kulunut vuosi on ollut niin vähäsateinen, että sadot jäävät tavanomaista pienemmiksi. Sahelin alueen sadot jäävät 26 prosenttia viimevuotisista, varoittaa YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO.

Kriisi ei kuitenkaan johdu pelkästään kuivuudesta. Ruokakriisiä ovat kärjistämässä myös alueellinen ruoan hinnannousu, ympäristön tilan heikkeneminen ja krooninen köyhyys.

Sahelin alueen tilanteeseen vaikuttavat lisäksi viimevuotisen arabikevään jälkimainingit. Etenkin Libyassa oli ennen Gaddafin kukistumista paljon siirtotyöläisiä Sahelin alueen maista. Heidän rahalähetyksensä auttoivat aiemmin perheiden toimeentuloa, mutta nyt iso osa siirtotyöläisistä on palannut kotimaihinsa.

Libyasta saivat myös koulutuksensa ja osan aseistaan pääasiassa tuaregi-taistelijoista koostuvat joukot, jotka julistivat Malin pohjoisosat huhtikuussa itsenäiseksi valtioksi nimeltään Azawad. YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n mukaan yhteensä yli 360 000 ihmistä oli kesäkuun alkuun mennessä lähtenyt taisteluja pakoon, osa maan sisäisiksi pakolaisiksi, osa naapurimaihin.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!