Kasvisasado

Latinalaisessa Amerikassa ja erityisesti Argentiinassa asado tarkoittaa grillijuhlaa, jossa grillataan lihaa. Kaikkea mahdollista makkaroista sisäelimien kautta ulkofileisiin. Pääasia on että ruokaa ja juomaa piisaa.

Latinalaisessa amerikassa ja erityisesti Argentiinassa asado tarkoittaa grillijuhlaa, jossa grillataan lihaa. Kaikkea mahdollista makkaroista sisäelimien kautta ulkofileisiin. Pääasia on, että ruokaa ja juomaa piisaa.

Hiukan kevyemmän ja ehkä terveellisemmänkin version voi kehittää kesän kasviksista. Grillaten voi valmistaa kasvisvartaita ja muita herkkuja, vaikkapa halloumiburgereita.

Osan kasviksista voi kypsentää näppärästi foliossa ja osaan taas paahtaa rapean pinnan. Erilaiset dipit kruunaavat herkkupöydän.

Jugurttidippi

Paksua luomujugurttia
Tuoretta minttua
Hyvää oliiviöljyä

Sekoita pariin desiä jugurttia ja aimo loraus öljyä. Leikkaa rehevä nippu minttua saksilla pieneksi silpuksi ja sekoita. Tarjoa kylmänä.

Tomaattidippi

2-3 keskikokoista tomaattia
Pieni punainen paprika
Sellerin varsi
Muutama aurinkokuivattu tomaatti
3-4 taatelia
2 lusikallista raastettua inkivääriä
3 tl curryjauhetta
Pari valkosipulin kynttä
Vettä

Sekoita aineet tehosekoittimessa tasaiseksi massaksi. Jos aurinkokuivatut tomaatit eivät ole öljyssä, lurauta joukkoon hiukan oliiviöljyä. Lisää vettä varoen niin että dippi on juoksevaa, mutta ei vesimäistä.

 

Kesäkurpitsaa satey-kastikkeessa

Yksi tai kaksi kesäkurpitsaa
Purkki valmista satey kastiketta
Soijaa
Seesaminsiemenöljyä
Limemehua

Leikkaa kesäkurpitsa parin sentin kokoiseksi kuutioiksi. Ota satey-kastiketta neljä reilua ruokalusikallista ja lisää joukkoon kaksi lusikallista öljyä ja kaksi soijaa sekä lusikallinen limemehua. Sekoita ja laita kesäkurpitsan kuutiot joukkoon. Anna marinoitua muutamia tunteja. Pujota kurpitsanpalat vedessä liotettuihin puutikkuihin ja laita grilliin. Sivele grillauksen aikana lisää marinadia vartaisiin.

Halloumburgeri

Pieni kesäkurpitsa
Halloumjuustoa
Öljyä

Leikkaa kurpitsasta noin sentin vahvuisia viipaleita ja voitele öljyllä. Kypsennä grillissä puolet viipaleista molemmin puolin ja puolet vain toiselta puolen. Ota puoliksi paistettu viipale ja laita sen päälle juusto viipale. Laita sitten molemmin puolin paistettu kurpitsa päällimmäiseksi. Grillaa kunnes juusto on lämmintä, mutta ei vielä valuvaa.

Juustoiset kasvisnyytit

Pari perunaa
Pari tomaattia
Paprika
200 g tuorejuustoa
Pippuria

Keitä perunat puolikypsiksi. Pilppua aineet tasakokoisiksi alle sentin kokoisiksi kuutioiksi, sekoita tuorejuustoon ja mausta pippurilla Leikkaa foliosta 15 cm x 15 cm levy ja laita pari ruokalusikallista juusto-vihannes-sekoitusta keskelle foliota. Nosta folion kulmat ylös ja kietaise sipulimaiseksi nyytiksi. Valmistumisaika grillissä noin 15 minuuttia.
 

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!