Meteli häätää puutkin metsästä

Melusaaste ei ole vain ihmisten ja kaupun­kien riesa.

Yhdysvallat. Evoluutioekologi Clinton D. Francis tutkimusryhmineen on havainnut, että meteli voi myös karkottaa puut metsästä. Ainakin männyt viihtyvät hiljaisuudessa.

Muutama vuosi sitten Francisin ryhmä havaitsi, että joidenkin lintulajien – esimerkiksi närhien – populaatio hupenee siellä, missä äänimaisema on ihmisten tuottamaa.

Kun närhet lähtevät, mäntymetsä alkaa muuttua. ”Käpyjä tuottavat männyt tarvitsevat närhi­lintuja kuljettamaan siemeniään”, selittää Francis New York Timesissa.

Kun närhiä ei ole, männyn­siemeniä syövät hiiret. Toisin kuin siemeniä kätkevät ja kadottavat linnut, hiiret syövät yleensä koko talvivarastonsa. Mäntyjen uusiutumiselle närhien piiloihinsa unohtamilla siemenillä onkin ratkaiseva merkitys.

Aiempien tutkimusten mukaan männyistä riippuvaisia lajeja – hyönteisistä nisäkkäisiin – on yhteensä noin tuhat.

Melun vaikutusta tutkittiin Uudessa Meksikossa. Osassa tutkimusalueista kuului vain luonnonääniä, osassa pauhasivat maakaasulähteiden kompressorit.

 

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!