Artikkelikuva

Malawiin ensimmäinen naispresidentti

Malawin ensimmäinen naispresidentti on aloittanut kautensa vaihtamalla mm. poliisipäällikön ja yleisradion johtajan.

Malawi. Eteläisen Afrikan ensimmäinen naispresidentti astui valtaan pääsiäisenä, kun Malawin Joyce Banda aloitti presidenttikautensa. Banda siirtyi presidentiksi varapresidentin paikalta. Edellinen presidentti Bingu wa Mutharika kuoli sydänkohtaukseen huhtikuun alussa.

Vuodesta 2004 vallassa olleen Mutharikan loppukautta leimasivat taloudelliset ongelmat, poliisin mielivalta ja syytökset ihmisoikeus­rikkomuksista. Köyhän, pit­kälti apu­riippuvaisen maan linjanmuutokset saivat muun muassa Britannian lopettamaan apunsa.

Vaikka Banda oli vuodesta 2009 Mutharikan varapresidentti, kahden poliitikon välit olivat kaikkea muuta kuin lämpimät.

Banda on luvannut korjata Malawin välit kansainväliseen yhteisöön ja tutkia edeltäjänsä aikaisia ihmisoikeusrikkomuksia.

Heti alkajaisiksi hän erotti virasta yleis­radion johtajan, viestintäministerin ja poliisijohtajan. Poliisijohtajan toimia viimevuotisten hallituksen vastaisten mellakoiden taltuttamisessa tutkitaan. Ne vaativat 19 ihmisen hengen.

Koko Afrikan mittakaavassa Banda on toinen naispresidentti. Ensimmäinen oli Liberian Ellen Johnson Sirleaf, joka aloitti tammikuussa toisen kuusivuotiskautensa.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!