Gepardin paluu epäilyttää Intiassa

Liiallinen metsästys vei Intian gepardit sukupuuttoon vuonna 1952. Nyt hanke kissaeläimen palauttamiseksi luontoon herättää epäilyksiä.

Intian ympäristö- ja metsäministeriö suunnittelee gepardin paluuta. Intian luontoinstituutin ja luontorahaston selvityksessä on arvioitu kymmenen eläimelle sopivaa aluetta viidestä eri osavaltiosta.

”Ensi vaiheessa tuotaisiin 10-15 yksilöä kolmelle alueelle”, selvityksen laadintaan osallistunut luontoinstituutin biologi Y.V. Jhala kertoo. Hallitus suunnittelee eläinten tuomista Afrikasta ja Iranista.

Hankkeen vastustajiin kuuluu muun muassa Gujaratin osavaltio, jonka Kuno Palpurin suojelualueelle gepardeja on kaavailtu. Gujaratin mukaan alueella on jo tiikereitä ja leopardeja ja sinne ollaan siirtämässä leijoniakin, joten kaikille kissoille ei riitä saalistettavaa.

Hankkeen arvostelijat sanovat gepardin muistuttavan luonteeltaan arkaa kotikissaa, joten se ei pysty taistelemaan ruoasta muiden isojen kissapetojen kanssa.

Bangaloren luonnonsuojeluyhdistyksen biologi Ullas Karanth katsoo, että huonosti suunniteltu hanke on tuomittu epäonnistumaan ja merkitsee niukkojen luonnonsuojeluvarojen tuhlausta. 

Monien luontoaktivistien mielestä Intian tulisi keskittyä pelastamaan jäljellä olevia tikeri- ja leijonapopulaatioitaan.