Eteläsudanilainen elokuva sai alkunsa pakolaisleirillä

Etelä-Sudan sai ensimmäisen elokuvansa.

Etelä-Sudan. Vajaa vuosi sitten itsenäistyneessä Etelä-Sudanissa on kuvattu ensimmäinen elokuva. Woyee Film & Theatre Industryn tuottama Jamila kertoo namusedistä, vanhemmista miehistä, joilla on rahaa ja suhteita – ja tapana käyttää hyväkseen nuoria naisia.

Tarina on tavallinen, sen tekijät eivät. Woyee on 70 etelä­sudanilaisen nuoren kollektiivi, joka sai alkunsa Kakuman pakolais­leirillä Pohjois-Keniassa. Kollektiivin ydinryhmän muodostavat nuoret, jotka tapasivat teini-ikäisinä paettuaan Sudanin ja Etelä-Sudanin sotaa.

Leirin joutilaisuuteen kyllästyneet teinit perustivat teatteri­ryhmän. FilmAid International -kansalaisjärjestön avustuksella he oppivat elokuvanteon perusteet.

Tilanteen rauhoituttua ryhmän jäsenet palasivat Etelä-Sudaniin. He tekevät edelleen yhteisiä teatteri- ja elokuvaprojekteja, käytännössä lähes ilman rahaa.

”Jamilasta ei tule rahaa, emmekä saa tukia hallitukselta. Yritämme selviytyä ja toivomme, että jonain päivänä löydämme sponsorin rahoittamaan tuotantojamme”, sanoo Daniel Danis, yksi Woyeen jäsenistä Radio Netherlands World Widelle.