Viiden tähden yö kriisissä

Yövy tyylillä keskellä kriisiä.

Kriisimaa. Monessa maailman kriisipesäkkeessä voi yöpyä tyylillä. Afganistanin Kabulissa viiden tähden hotellia pitävä Serena-ketju suunnittelee parhaillaan hotellin avaamista myös Mazar-i-Sharifiin. Syyriassakin on hotelli rakenteilla, kertoo Foreign Policy -lehti.

Serena-ketjulla ei ole mitään tekemistä espoolaisen kylpylähotellin kanssa. 35 hotellin ketju kuuluu kehitysyhteistyötä eri puolilla maailmaa rahoittavan Aga Khan -säätiön verkostoon. Sen on perustanut ismailiittishiiojen hengellinen johtaja, 49. Aga Khan, jonka henkilökohtaisen omaisuuden määräksi on arvioitu yli kaksi miljardia dollaria.

Nopeasti kasvava hotelliketju tekee hyvää tulosta, mutta se ei ole ketjun ainoa tarkoitus. Aga Khan on sanonut haluavansa hotelleilla kannustaa muitakin investoimaan vaikean toiminta­ympäristön maihin.

Laatuhotellien rakentaminen kriisimaihin olojen vakauttamiseksi ei ole uusi idea. 1950-luvulla Yhdysvaltain ulkoministeriö rahoitti Hilton-hotelliketjun rakentamista Marshall-avun puitteissa. Mukavat länsihotellit nähtiin kylmän sodan aikana yhtenä keinona taistella Neuvostoliiton vaikutusta vastaan.