Jamaika mielii eroon monarkiasta

Jamaikalla pohditaan, pitäisikö maan julistautua tasavallaksi. Maan päämies on edelleen Yhdistyneen kuningaskunnan kuningatar Elisabet II.

Jamaika. Jamaikan tuore pääministeri Portia Simpson-Miller lupasi alkuvuodesta virkaanastujaispuheessaan irrottaa maan kuningaskunnasta. Oikeusministeri Mark Goldingin mukaan kyse on maan aikuistumisesta.

Monarkiasta eroaminen erottaisi Jamaikan myös kuningaskunnan oikeusjärjestelmästä. Tällä hetkellä Jamaikan korkein valitustuomioistuin on Lontoossa sijaitseva Privy Council.

Jamaikan molemmat valtapuolueet kannattivat monarkiasta irrottautumista joulukuussa käydyissä parlamenttivaaleissa. Viime vuonna tehdyssä kyselytutkimuksessa kuitenkin 60 prosenttia jamaikalaisista oli sitä mieltä, että on parempi, jos Jamaika jää Yhdistyneen kuningaskunnan alaisuuteen.

Suunnitelman vastustajat huomauttavat, että brittimonarkian symbolien poistaminen tulisi kalliiksi, ja rahaa tarvitaan sosiaalisten ongelmien ratkaisemiseen.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!