Henkien riivaamat

Suurelle osalle maailman ihmisistä henget ovat osa arkea ja niiden ajatellaan vaikuttavan konkreettisesti ihmisten elämään.

Huomiota herättävä kommunikointi henkimaail­man kanssa johtaa Suomessa usein psykiatrin pakeille tai vähintäänkin eksentrikon kirjoihin. Muilta havaitsematta jäävät äänet ja näyt voidaan kuitenkin oireilun sijaan tulkita myös lahjaksi. Apua tarvitaan vasta sitten, jos henget alkavat häiritä.

Etenkin Perussa, mutta myös muualla Latinalaisessa Amerikassa tunnetaan sairaus nimeltä susto. Nimi tulee säikähdystä ja pelästymistä tarkoittavasta sanasta.

Susto puhkeaa yleensä traumaattisen kokemuksen, kuten läheisen kuoleman tai onnettomuuden jälkeen. Sen oireistoon kuuluu hermostuneisuutta, unettomuutta, epätoivoa ja ruokahaluttomuutta.
Suston selitetään johtuvan siitä, että henki on jättänyt kehon; maasta tullut vastustamaton voima on nielaissut sen.

Hoitona käytetään esimerkiksi marijuana-teetä. Tehokkaimpana hoitona pidetään perinneparantaja curanderoksien suorittamia rituaaleja, joihin myös sairastuneen läheiset osallistuvat. Hoidon onnistumisen kannalta olennaista on, että rituaali suoritetaan mahdollisimman lähellä trauman tapahtumapaikkaa.

Itkua ja huutoa

Somaliassa jinnit tai saar-henget voivat ottaa ihmisen valtaansa ja aiheuttaa monenlaisia oireita ja ongelmia, kuten epileptisiä kohtauksia, tai sen, että ihminen näkee tai kuulee asioita joita muut eivät aisti. Joskus oireena on ruumiillisia tuntemuksia. Henkilö voi mennä tajuttomaksi ja samalla puhua, joskus vierasta kieltä tai vastakkaisen sukupuolen äänellä. Myös halvausoireet sekä lapsettomuus, voimattomuus ja kiputilat tai itku ja huutokohtaukset voivat johtua hengistä. 

Toisin kuin ”oikeasta” mielisairaudesta, waallista, henkien aiheuttamista ongelmista voi päästä eroon. Ne eivät ole sisäsyntyisiä, ihmisestä itsestään johtuvia, vaan ulkopuolisen tekijän aikaansaannosta.

Henkiä voidaan hoitaa henkipossessiorituaaleilla. Niiden tavoitteena on lepyttää henki ja rakentaa suhdetta ihmisen ja hänelle harmia aiheuttavan hengen välille. Toinen vaihtoehto on karkottaa henget Koraania lukemalla.

Henkiolento puolisoksi

Intian Orissassa elävän saora-heimon jäsenistä jotkut alkavat teini-ikäisenä käyttäytyä oudosti. Moninaisiin oireisiin kuuluvat muun muassa äänet ja näyt, joita muut eivät havaitse.

Saorat selittävät nuortensa käyttäytymistä sillä, että yliluonnolliset olennot haluavat nämä puolisokseen. Ratkaisu on vihkiä nuori häntä kiusaavan hengen kanssa.

Vihkimisrituaali poistaa häiritsevät oireet hetkessä. Samalla se tekee nuoresta shamaanin, jolla on lahja parantaa muita. Myös hänen statuksensa yhteisössä muuttuu poikkeavasti käyttäytyvästä teinistä arvostetuksi aikuiseksi, jolla on yliluonnollisia kontakteja.

Perinteinen kiinalainen lääketiede (TCM) ei tunne mielisairauksia, mutta viittauksia esimerkiksi äänien kuulemiseen löytyy alan kirjallisuudesta runsaasti.

TCM:n harjoittaja tulkitsee äänien ja näkyjen merkitsevän sitä, että henki on – äärimmäisen pakon ajamana – karannut ihmisestä. Hoidoksi määrätään rauhoittavia yrttejä, joiden avulla vauhkoontunut henki asettuu aloilleen.

Myös Suomen Lapissa henkimaailman on ajateltu elävän rinnan ihmisten maailman kanssa.

Vieraista varoittavat etiäiset kolkuttelevat vieläkin monen lappilaisen ovelle, mutta aliseen itsensä rummuttavia shamaaneja tapaa enää vain turistihelveteissä.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!