Sansibar kaksinkertaistaa minimipalkat

Sansibar aikoo tuplata minimipalkat vastustuksesta huolimatta.

Tansania. Sansibarilaiset turismiyrittäjät ovat liittoutuneet muun yksityissektorin kanssa vastustamaan minimipalkan nostamista 70 000 shillingistä 140 000 shillinkiin eli noin 34 eurosta 68 euroon kuukaudessa.

Sansibarin turismisijoittajien yhdistyksen puheenjohtaja Abdulsalmad Saidin Business Week -lehdelle antaman haastattelun mukaan ”hillittömäksi nousevien” palkkojen maksu käy päinsä vain siinä tapauksessa, että työvoimaa vähennetään reippaasti.

Jo aiemmin Sansibarin kauppakamarin puheenjohtaja Omari Mohamed on väittänyt, että minimipalkan nostaminen johtaa joukkoirtisanomisiin.

Sansibarin työministeri Haroun Ali Suleiman puolestaan on ilmoittanut, ettei hallitus aio perua päätöstä ja että työnantajien on valmistauduttava maksamaan uutta minimipalkkaa jo maaliskuussa. Hänen mukaansa valmisteluvaiheessa on konsultoitu asiaan­ kuuluvia tahoja.

”Hallituksen päätös nostaa minimipalkkaa johtuu siitä, että vuonna 2008 tehdyn edellisen korotuksen jälkeen elinkustannukset ovat nousseet reippaasti”, Suleiman perustelee.