Laiton norsunluukauppa kukoistaa

Norsunluukauppa ei lopu lainsäädännöstä huolimatta.

Afrikka. Afrikassa takavarikoitiin viime vuonna enemmän norsunluuta kuin koskaan sen jälkeen, kun norsunluun myyntikielto astui voimaan vuonna 1989. Vuonna 2011 takavarikoitiin yli 23 tonnia norsunluuta.

TRAFFIC-järjestön asiantuntija Tom Millikenin mukaan norsunluun kysyntä on valtava erityisesti Aasiassa. On kuitenkin vaikea tietää, tarkoittavatko suuremmat takavarikot myös sitä, että salametsästys on lisääntynyt, Milliken huomauttaa. Norsunluu on kestävää, joten se saattaa olla peräisin kauan sitten tapetuista eläimistä.

Millikenin edustaman järjestön tuoreen raportin mukaan norsunluun kauppa kukoistaa erityisesti Egyptissä. Viime vuonna tehdyssä selvityksessä tutkijat löysivät yli 8 000 norsunluutuotetta avoimesti myytävänä Egyptin pääkaupungissa Kairossa.

Raporttia varten haastatellut viranomaiset kuitenkin sanoivat, että Egyptissä on tehty vain kaksi norsunluutakavarikkoa vuoden 2009 jälkeen. Vähittäiskaupassa myytävää norsunluuta ei Egyptissä ole takavarikoitu lähes vuosikymmeneen.