Kummituseläimet kirkuvat ultraääniä

Kummituseläimet eivät olekaan mykkiä kuten on aikaisemmin luultu.

Filippiinit. Yhden maailman pienimmistä kädellisistä, kummituseläimen, on aina näihin päiviin saakka luultu olevan täysin äänetön otus. Nyt on selvinnyt, että ne kommunikoivat ultraäänillä, kertoo Al Jazeera.

Ryhmä tutkijoita, johdossaan Marissa Ramsier Humboldtin yliopistosta Kaliforniasta, selvitti pienten yöeläinten kommunikaatiota kahdella tavalla.

Ensinnäkin tutkijat vangitsivat kuusi kummituseläintä ja laittoivat ne varta vasten rakennettuun äänikammioon, jossa he testasivat niiden herkkyyttä kuulla korkeita ääniä. Kokeen jälkeen testatut yksilöt palautettiin kotiinsa Mindanaon saarelle.

Tutkimuksen toinen osa toteutettiin eläinten luonnollisessa elinympäristössä, jossa tutkijat tallensivat niiden ääntelyä.

Tuloksia analysoitaessa selvisi, että kämmenenkokoiset nisäkkäät voivat tuottaa ja vastaanottaa ultrakorkeita ääniä, joiden taajuus on 70 tai jopa 90 kilohertsiä. Vertailun vuoksi: ihminen erottaa parhaimmillaankin vain noin 20 kilohertsin ääniä ja koirapillin taajuus on vain hivenen korkeampi.