Artikkelikuva

Hernerokka

Helmikuun makupala on perinteinen herneherkku.

Herne on perinteinen ja vanha viljelyskasvi. Vanhimmat hernelöydöt ovat peräisin Lähi-idän varhaisista maanviljelyspaikoista 7 500 vuotta ennen ajanlaskumme alkua.

Yleisin suomalainen herneruoka lienee hernekeitto eri versioineen. Torstaiden lisäksi hernekeittoa pitää ja saa syödä laskiaisena. Perinteinen hernekeitto tehdään liottelemalla herneitä ja lisäämällä soppaan savupotkaa. Jos porsaan liha ei maistu, voi keittoon laittaa muuta savulihaa. Tai sitten korvata lihan tofulla. Eikä hyvä soppa nyt välttämättä sitä tofuakaan tarvitse.

Yksi herkullisimmista hernekeitoista on pakasteherneistä ja kermasta tehty St’Germaine -keitto. Sosekeittoon kaadetaan juuri ennen tarjoilua aimo loraus kuohuviiniä.

St’Germaine -keitto (4:lle)

– 3 sipulia
1 l kanalientä tai kasvislientä
400-450 g pakasteherneitä
2 dl kermaa
timjamia
rakuunaa
minttua

Freesaa pilkotut sipulit kattilassa
Lisää liemi ja yrtit
Lisää pakasteherneet
Anna kiehua, kunnes herneet ovat sen verran kypsiä, että soseutuvat sauvasekoittimella hyvin
Soseuta
Lisää kerma
Kuumenna kiehuvaksi, mutta älä keitä
Annostele lautaselle ja lisää siihen loraus kuohuviiniä pöydässä
Tarjoile hyvän vaalean leivän kanssa

Perinteinen hernekeitto (6:lle)

¾ l kuivia herneitä
¼ kg sianlihaa
¼ kg naudanlihaa
4 l vettä
½ rkl suolaa
Herneet perataan, huuhdotaan ja pannaan likoon käyttämisen edellisenä iltana. Ne pannaan tulelle pehmeään, kylmään veteen. Saatetaan äkisti kiehumaan ja niiden kiehuessa kootaan kuoret pois. Sitten pannaa pesty ja kaavittu liha sekaan, ja keitto saa hitaasti kiehua, kunnes herneet särkyvät (noin 3 tuntia). Keitto maustetaan, liha leikataan palasiksi ja viedään tarjolle keiton seassa.

Keittotaito, WSOY, Porvoo 1948.

Kasvishernekeitto (4:lle)

1 kg kuivattuja herneitä
2 sipulia
3 porkkanaa
150 g juuriselleriä
2 laakerinlehteä
1/2 ruukku meiramia
ripaus suolaa
ripaus pippuria

Liota herneet yön yli tai ainakin 12 tuntia
Siivilöi keitinvesi.
Pane herneet kattilaan ja lisää vettä niin, että herneet peittyvät.
Kiehauta.
Vähennä lämpö ja keitä miedolla lämmöllä.
Lisää suola, laakerinlehdet, kuoritut ja pilkotut sipulit, porkkanat ja juuriselleri sekä meirami.
Hauduta hiljaa kannen alla n. 1 tunti.
Soseuta keitto sauvasekoittimella.
Tarkista maku ja mausta suolalla ja pippurilla.

Keittotaito.com

Tosimiehen hernekeitto (1:lle)

Osta purkki hernekeittoa
Avaa purkki
Syö suoraan purkista
Jos haluat hienostella voi keiton toki lämmittääkin.
 

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!