Artikkelikuva
Somali Party Southall. Keda.

Somali Party Southall

Intialaissukuisen tablansoittajan ja somalialaissyntyisen laulajan yhteislevy kantaa kevyesti yli kaikkien sivilisaatioiden välisten muurien.

Lontoossa eri puolilta maailmaa saapuneet maahanmuuttajat ja heidän uudet sukupolvensa asuvat lähekkäin. Silti heidän kulttuurinsa eivät aina ole tekemisissä keskenään. Siksi tämän albumin tausta on erityisen kiinnostava. Lontoon Southallin kaupunginosassa Punjab kohtaa Somalian, Little India Little Mogadishun. Intialaissukuisen tablansoittajan Kuljit Bhamran ja somalialaissyntyisen laulajan Abdelkarim Raasin satunnaisesta tapaamisesta Bhamran studiolla vuonna 2006 alkoi yhteinen projekti. Sen ensimmäinen hedelmä oli bhangra-tyyliin sovitettu ja somaliyhteisöissä suureksi menestykseksi kohonnut kokoelma Raasin lauluja.

Nyt kaksikko on intialais-somalialaisen yhtyeensä kanssa tuottanut albumillisen täydellisen luontevaa fuusiota. Sen iloisen energinen tanssitusvoima kantaa kevyesti yli kaikkien sivilisaatioiden välisten muu­rien. Yhdistelmä saa huomaamaan, että itäinen Afrikka ja läntinen Intia eivät ole vain meren erottamia, vaan myös merenkulun, kaupan ja länteen suuntautuneen siirtolaisuuden yhdistämiä. Bhamra itsekin on syntynyt Keniassa. Punjabilais-brittiläisen bhangran ja somalimusiikin lisäksi sekoituksessa on swahilinkielistä ainesta ja ripaus latinalaisamerikkalaisuuttakin. Yksi swahilinkielisistä lauluista, Malaika, on tuttu myös monelle suomalaiselle.

Kuuntele levy Spotifysta:

Somali Party Southall