Artikkelikuva
Somali Party Southall. Keda.

Somali Party Southall

Intialaissukuisen tablansoittajan ja somalialaissyntyisen laulajan yhteislevy kantaa kevyesti yli kaikkien sivilisaatioiden välisten muurien.

Lontoossa eri puolilta maailmaa saapuneet maahanmuuttajat ja heidän uudet sukupolvensa asuvat lähekkäin. Silti heidän kulttuurinsa eivät aina ole tekemisissä keskenään. Siksi tämän albumin tausta on erityisen kiinnostava. Lontoon Southallin kaupunginosassa Punjab kohtaa Somalian, Little India Little Mogadishun. Intialaissukuisen tablansoittajan Kuljit Bhamran ja somalialaissyntyisen laulajan Abdelkarim Raasin satunnaisesta tapaamisesta Bhamran studiolla vuonna 2006 alkoi yhteinen projekti. Sen ensimmäinen hedelmä oli bhangra-tyyliin sovitettu ja somaliyhteisöissä suureksi menestykseksi kohonnut kokoelma Raasin lauluja.

Nyt kaksikko on intialais-somalialaisen yhtyeensä kanssa tuottanut albumillisen täydellisen luontevaa fuusiota. Sen iloisen energinen tanssitusvoima kantaa kevyesti yli kaikkien sivilisaatioiden välisten muu­rien. Yhdistelmä saa huomaamaan, että itäinen Afrikka ja läntinen Intia eivät ole vain meren erottamia, vaan myös merenkulun, kaupan ja länteen suuntautuneen siirtolaisuuden yhdistämiä. Bhamra itsekin on syntynyt Keniassa. Punjabilais-brittiläisen bhangran ja somalimusiikin lisäksi sekoituksessa on swahilinkielistä ainesta ja ripaus latinalaisamerikkalaisuuttakin. Yksi swahilinkielisistä lauluista, Malaika, on tuttu myös monelle suomalaiselle.

Kuuntele levy Spotifysta:

Somali Party Southall

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!