Artikkelikuva

Tieto jättihankkeista tiukassa

Kukaan ei tiedä tarkasti, paljonko ulkomaalaisten investoijien jättihankkeissa Mosambikissa liikkuu rahaa.

Tietoa niin kiinalaisten kuin muidenkin ulkomaisten investoijien toiminnasta Mosambikissa on vaikea saada. Järjestöt ja tutkijat valittavat, ettei yhdenkään megahankkeen sopimuksia ole annettu julkisuuteen. Kukaan ei tiedä tarkasti, paljonko rahaa hankkeissa liikkuu ja kuka niistä hyötyy.

Tutkijat ja kansalaisjärjestöt puhuvat Afrikkaan suuntautuvien jätti-investointien kohdalla usein maakaappauksista. Niissä ulkomaisten yritysten käsiin ja hyödynnettäväksi siirtyy kerrallaan isoja maa-alueita. Osa maakaappauksista on selvästi laittomia, osa täyttää lain kirjaimen.

Toisaalta myös hankkeiden arvostelijoiden antamiin lukuihin kannattaa suhtautua varauksella. Limpopo-joen jättipeltojen kohdalla on esitetty, että tuhannen kiinalaisen tieltä siirretään pois 80 000 mosambikilaista. Luvut eivät todennäköisesti pidä paikkaansa.

Kukaan Limpopon varrella jututtamistamme ihmisistä ei kertaakaan viittaa siihen, että tasangolla olisi ollut pysyvää asutusta. Tulva-altista, kosteaa tasankoa on käytetty viljely- ja laidunmaana ja pysyvät asumukset rakennettu ylemmäs. Todennäköisesti 80 000 ihmisellä on alun perin viitattu siihen ihmismäärään, jonka elämää peltojen menettäminen vaikeuttaa.

Lue myös:

Tähän tulee riisipelto