Islanti elvyttää apuaan

Talousromahduksesta yllättävän nopeasti toipuva Islanti aikoo palauttaa kehitysapunsa kohti entistä tasoaan.

Islanti. Islanti on toipunut yllättävän nopeasti taloutensa romahtamisesta vuonna 2008. Maa aikookin nostaa kriisissä puolitettua kehitysapuaan kohti entistä tasoaan.

Ennen pankkisektorilta käynnistynyttä talouskriisiä Islanti ohjasi 0,38 prosenttia bruttokansantulostaan kehitysyhteistyöhön. Tänä vuonna apu jää 0,2 prosenttiin.

Islannin ulkoministeri Össur Skarphédinssonin mukaan avun nostolle on laaja tuki parlamentissa. Hänen mukaansa ehdotus avun kasvattamiseksi ensi vuonna on ”radikaalein ehdotus koko budjetissa, mutta samalla täysin linjassa parlamentin viime vuonna tekemän yksimielisen avun kasvattamispäätöksen kanssa”, kirjoittaa Development Today -lehti.

Pikkuruisen Islannin ensi vuodelle kaavailema vajaan 27 miljoonan euron apubudjetti on isompien pohjoismaiden rinnalla pieni. Muut pohjoismaat ovat budjetoineet kehitysapuun ensi vuodelle yhteensä 11,75 miljardia euroa. Suomen osuus on alle 10 prosenttia.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!