Pohjatroolaus kyntää merenpohjan pilalle

Kritisoitu kalastusmuoto on osoittautunut jopa arveltua haitallisemmaksi.

Välimeri. Ympäristövaikutuksistaan kritisoitu kalastusmuoto pohjatroolaus on osoittautunut arveltua haitallisemmaksi, käy ilmi Nature-lehdessä julkaistussa tutkimuksessa.

Pohjatroolauksessa vedetään merenpohjaa pitkin painavaa laahusnuottaa, johon jää kalasaaliin lisäksi runsaasti sivusaalista. Syvänmeren alueilla nämä voivat olla hitaasti uusiutuvia koralleja ja pitkäikäisiä kaloja.

Pohjatroolausta käytetään useilla maailman isoista meristä. Välimerellä tehdyn tutkimuksen mukaan se tasoittaa syvänmeren kumpuilevan maaston tasaiseksi.

Tämän lisäksi menetelmä saa merenpohjan kasvustolle elintärkeät sedimentit liikkeelle ja sekoittaa planktoniin saasteita. Saasteet puolestaan siirtyvät osaksi ravintoketjua ja luovat haitallisia leväkukintoja. Näin merenpohjaan syntyy alueita, jotka ovat kuolleet hapenpuutteeseen.

Tutkijat vertaavat pohjatroolausta ympäristövaikutuksiltaan tehomaatalouteen. Siinä missä maatalouden haitallista maankääntöä tehdään vain muutaman kerran vuodessa, saatetaan samaa merialuetta pohjatroolata jopa päivittäin.

Heinäkuussa Euroopan komissio ehdotti troolauksen kieltämistä Koillis-Atlantin alueella.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!