Ei-toivotut

Tuhannet intialaiset tytöt kärsivät nimensä vuoksi. Millainen elämä edessä avautuu, kun nimi on Nakusa, ei-toivottu?

M ikseivät he tappaneet minua heti kun synnyin?”, kysyy moni pieni intialainen tyttö, jolle tuottaa häpeää ja tuskaa nimi Nakusa – ei-toivottu. Johtavan intialaisen sanomalehden The Times of Indian mukaan Keski-intialaisessa Satarassa, yli 200 tyttöä on saanut nimekseen Nakusa.

Miksi vanhemmat nimeävät lapsensa ei-toivotuksi? Eikö se johda väistämättä huonoon itsetuntoon?
Vai kuuluvatko Nakusat lopultakin onnekkaisiin? Heihin, jotka eivät kuolleet vain siksi, että syntyivät tytöksi. Sillä toisin kuin Nakusat, moni tyttölapsi tapetaan jo kohtuun.

Intiassa tyttösikiöitä on suojeltu jo pitkään lainsäädännöllä, joka kieltää sukupuolen selvittämisen raskausaikana. Tilastot kuitenkin osoittavat, että pelkästään Maharashtran osavaltiossa, jossa sijaitsee muun muassa maan kaupallinen pääkaupunki Mumbai, kuolee seulontojen takia 148 tyttöä päivässä. Se tarkoittaa 540 000 tyttöä kymmenessä vuodessa.

Systemaattisen sukupuoleen perustuvan syrjinnän vuoksi Intian sukupuoli­jakauma on maailman vääristynein.

Maanantai on poika, perjantai tyttö

Voisi luulla, että tilanne olisi erilainen kaupungeissa. Kaupunkien keskustoissa lääkäreiden vastaanottojen ulkopuolelle ripustetut julisteet puhuvat kuitenkin toista kieltä: ”Emme tee sukupuolen määrityksiä”.

Julisteet kielivät ensinnäkin siitä, että määrityksiä tehdään. Toiseksi ne ovat merkki siitä, että valtio vastustaa epäeettistä lääketieteellistä toimintaa. Se toivoo tyrehdyttävänsä sukupuoliseulonta­bisneksen, jonka arvon raportoidaan olevan 15 miljardia rupiaa eli noin 217 miljoonaa euroa vuodessa.

Ultraäänitutkimuksia tekeviä klinikoita on kielletty tutkimasta lapsen sukupuolta. Viime kuukausien aikana Mumbain kaupungin perhehyvinvointiyksikkö on takavarikoinut yli 30 ultraäänilaitetta. 

Rangaistus lain rikkomisesta on viisi vuotta vankeutta ja 50 000 rupian eli noin 720 euron sakot. Kuitenkin jopa lääkärit kiertävät sääntöjä. Käyttämällä koodeja – maanantai on poikavauva, perjantai tyttö – he paljastavat sukupuolen vauraille vanhemmille.

Outoa kyllä, laki ei rankaise vanhempia, jotka lääkärille menevät.

Vuonna 1997 delhiläisillä klinikoilla tehtiin yli 12 000 sukupuolitestiä ja edelleenkin Delhi on testitilastoiden ykkönen.

Pojan myötä omaisuus säilyy perheessä

Suurin osa sukupuolen määrityksen teettävistä vanhemmista hakee oikeutusta asenteelleen: he tunnustavat oman ja isovanhempiensa konservatiivisuuden ja sen, että tyttären syntymä tuottaisi harmia odottavalle äidille. Tai että he eivät voi tai halua tuhlata rahaa tytön koulutukseen ja muihin tarpeisiin, kun hän kuitenkin jättää perheensä ja menee naimisiin.

Siitä huolimatta, että myötäjäisjärjestelmä on laiton, se johtaa monet vanhemmat vararikkoon. Käytäntöä, jossa morsiamen perhe maksaa suuria summia sulhasen perheelle, noudatetaan edelleen lahjoitusten muodossa. Lahjoiksi annetaan suuria käteissummia, kultaa ja ehkä talo tai auto – jopa silloin, kun morsian on hyvin koulutettu ja kykenevä.

Yleisimmin tyttöjen syrjintää puolustellaan sillä, että pojat turvaavat vanhempiensa vanhuuden, kun taas tytöt ovat rasite. Totuus on kuitenkin se, että perheet antavat arvoa sukunimen jatkuvuudelle ja omaisuuden säilymiselle perheessä.

Vallitsevien asenteiden vuoksi ei-toivotut tytöt tai muut ennakkoluuloisissa yhteisöissä elävät naiset eivät tunne hyljeksintää ja häpeää vain siitä, että ovat syntyneet tytöiksi. He itsekään eivät halua synnyttää tyttölasta.

Nakusojen tapauksessa pahinta on nimen merkityksen hämärtyminen. ­Ei-toivottua on alettu pitää normaalina nimenä. Poikaperillisten haikailu kylissä jatkuu ja poikaa yritetään niin kauan, että sellainen saadaan. Uutisissa kerrotaan edelleen roskikseen hylätyistä tyttövauvoista.

Naiset vähenevät, seksirikokset yleistyvät

Onnetonta kyllä, koulutus ei juuri lisää ihmisten tietoisuutta tasa-arvokysymyksistä. Monet kaupungeissa asuvat koulutetut ihmiset abortoivat tyttösikiönsä häpeää tuntematta. Sen jälkeen, kun sukupuolen määrittäminen klinikoilla kiellettiin, yhä useammat perheet lähettävät äidin verinäytteen USA:n tai Thaimaan laboratorioihin tutkittavaksi. Sikiön dna:n testaaminen maksaa noin 16 800 rupiaa – 242 euroa – joten siihen on varaa vain rikkailla perheillä.

Lapsen sukupuolen ennalta valitsemisen vaikutukset näkyvät. Delhissä tapahtuneiden seksirikosten määrän jyrkän kasvun on tulkittu aiheutuvan epäsuhtaisesta sukupuolijakaumasta. On myös ennakoitu, että noin kymmenessä vuodessa punjabilaisilla miehillä tulee olemaan vaikeuksia löytää vaimo.

Jotain toivonkipinääkin näyttäisi silti olevan. Hallitus on käynnistänyt ”Pelastakaa tyttölapset” -kampanjan. Lääkärit ovat perustaneet ”Lääkärit sukupuolisyrjintää vastaan” -ryhmän.

Myös merkkejä yksilöllisestä valveutumisesta on nähtävissä. Viisi lähipiiriini kuuluvaa pariskuntaa on ylpeästi valinnut adoptoitavakseen tyttölapsen.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!