Luksushotellien jätteistä riesaa Malediiveilla

Malediivien hallitus on kieltänyt maan hotelleita toistaiseksi toimittamasta roskiaan Thilafushin saarelle, jonne maan kaikki jätteet dumpataan. Noin seitsemän kilometrin päässä maan pääkaupungista Malésta sijaitsevaa, koralliriutalle rakennettua Thilafushia kutsutaankin kansan keskuudessa Jätesaareksi.

Jätteiden kasaaminen saarelle on johtanut siihen, että niitä on alkanut valua laguuniin ja saaresta on tullut uhka Malediivien maineelle. Saarivaltio on kuuluisa kirkkaan turkoosista vedestään ja puhtaan valkoisesta hiekastaan.

Saarelle toimitetaan kaikki maan jätteet, jossa ne joko haudataan tai poltetaan. Osan muovista ja metallista kierrättävät bangladeshilaiset työntekijät.

Suurimmasta osasta jätetuotantoa vastaavat luksushotellit, jotka eivät lupauksistaan huolimatta murskaa roskiaan. Saaren täytyttyä jätteiden vastaanotto on hidastunut ja monet niitä kuljettavat laivat ovat alkaneet kipata kuormansa suoraan veteen.

”Lupaukset rakentaa saarelle jätteitä hyödyntävä biovoimalaitos eivät ole edenneet toiminnaksi”, valittaa paikallisen ympäristöjärjestö Bluepeacen edustaja Ahmed Ikram BBC:lle.