Afrikan lapsikuolleisuus laskee ennätysvauhtia

Lapsikuolleisuus on vähentynyt Afrikassa huiman nopeasti viime vuosina. Useissa maissa kuolleisuus on laskenut yli viiden prosentin vuosivauhtia, selviää toukokuussa valmistuneesta tutkimuksesta.

Afrikka. Kaikkein nopeinta lasku on ollut Senegalissa: alle 5-vuotiaiden lasten kuolleisuus väheni vuosien 2005 ja 2010 välillä keskimäärin lähes kymmenellä prosentilla vuodessa. Tahti on historiallisen nopea koko maailman mittakaavassa.

Tiedot ovat peräisin Maailmanpankin Kenian toimistossa työskentelevien Gabriel Demombynesin ja Karina Trommlerován tutkimuksesta. He vertailivat 20 Afrikan maan tilannetta. Niistä 16:ssa kuolleisuus oli laskussa.

Keniassa lapsikuolleisuus laski yli kahdeksan prosenttia vuodessa. Varmoja syitä kehitykselle tutkijat eivät esitä. He arvelevat laskuun vaikuttaneen niin elintason nousun kuin terveyspalvelujen parantumisen.

Selkeä tulos saatiin vain hyönteismyrkyllä käsiteltyjen moskiittoverkkojen vaikutuksesta. Alueilla, joissa ne olivat käytössä, kuolleisuuden lasku oli Kenian muita alueita nopeampaa.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!