Afrikan lapsikuolleisuus laskee ennätysvauhtia

Lapsikuolleisuus on vähentynyt Afrikassa huiman nopeasti viime vuosina. Useissa maissa kuolleisuus on laskenut yli viiden prosentin vuosivauhtia, selviää toukokuussa valmistuneesta tutkimuksesta.

Afrikka. Kaikkein nopeinta lasku on ollut Senegalissa: alle 5-vuotiaiden lasten kuolleisuus väheni vuosien 2005 ja 2010 välillä keskimäärin lähes kymmenellä prosentilla vuodessa. Tahti on historiallisen nopea koko maailman mittakaavassa.

Tiedot ovat peräisin Maailmanpankin Kenian toimistossa työskentelevien Gabriel Demombynesin ja Karina Trommlerován tutkimuksesta. He vertailivat 20 Afrikan maan tilannetta. Niistä 16:ssa kuolleisuus oli laskussa.

Keniassa lapsikuolleisuus laski yli kahdeksan prosenttia vuodessa. Varmoja syitä kehitykselle tutkijat eivät esitä. He arvelevat laskuun vaikuttaneen niin elintason nousun kuin terveyspalvelujen parantumisen.

Selkeä tulos saatiin vain hyönteismyrkyllä käsiteltyjen moskiittoverkkojen vaikutuksesta. Alueilla, joissa ne olivat käytössä, kuolleisuuden lasku oli Kenian muita alueita nopeampaa.