Kelpo Kapine: Sapuskan kotiosoite

Mistä ruoka oikein tulee? Se selviää, kun jaksaa hetken pyöritellä tuotepak­kausta ja internetiä.

Kaikissa EU:n alueella myytävissä eläinperäisissä tuotteissa pitää nykyään olla tunnistusmerkintä. Siksi niin maito-, porokeitto- kuin leikkelepakkauksenkin kyljestä löytyy pieni soikio, jonka sisällä on kirjain- ja numerolitania. Litania kertoo tuotteen valmistuspaikan silloinkin, kun tuote ei.

Otetaan vaikka keskisuuren toimiston eväsjääkaapista löytyvä viilipurkki. Soikion koodi FI 60412 EY kertoo, että purkki on kotoisin Valion Oulun meijeriltä. Valion tuotteiden kohdalla valmistuspaikka selviää helpommallakin: valmistuspaikan osoite on kirjoitettu purkkiin.

Jääkaapista löytyvän vähemmän tutun Menu-merkkisen maidon koodi puolestaan johdattaa Kouvolan lähelle Korialle: siellä sijaitsee tuotteen pakanneen Kaslink Foods Oy:n tehdas.

Mielenkiintoisinta on tietenkin bongailla, missä kauppaketjut oikein teettävät omien tuotemerkkiensä tuotteet. Esimerkiksi jääkaapin uumenistä löytyvä S-ryhmän myymä Rainbow-rahka näyttää olevan kotoisin pohjoissaksalaisesta Zevenin kaupungista.

Suomalaisten tunnistusmerkkien koodit löytyvät osoitteesta
http://www.evira.fi/portal/52983.
Linkkejä eri euroopan tunnistusmerkkisivuille löytyy osoitteesta: http://ec.europa.eu/food/food/biosafety/establishments/list_en.htm

 

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!