Kuubasta voi nyt ostaa asunnon

Kuuban kansallis­kokouksessa viime huhtikuussa päätetyt talousuudistukset siirtyvät käytännöiksi yksi kerrallaan. Nyt yksityisten ihmisten oikeudesta myydä asuntonsa on Kuuban hallituksen Official Gazette -lehden mukaan tullut totta.

”Mahdollisuus tehdä kauppaa asunnolla tarkoittaa, että kuubalaiset kotitaloudet saavat pääomaa. Siitä tulee rahan lähde ruohonjuuritasolle ja samalla se antaa signaalin hallituksen tekemistä myönnytyksistä”, toteaa Kuuba-asiantuntija Phil Peters ­Al Jazeeralle.

Kuuban hallitus toivoo, että uudistus johtaa asuntorakentamisen lisääntymiseen. Kasvulle on tarvetta 11 miljoonan asukkaan maassa, josta virallisten tilastojen mukaan puuttuu 600 000 asuntoa.

Vallankumouksen jälkeen maahan jäänet kansalaiset saivat pitää asuntonsa, maasta lähteneet sen sijaan menettivät omansa valtiolle. Kuubalaiset ovat siis tähänkin saakka voineet omistaa asuntonsa, mutta niiden myyminen on ollut laitonta.

Asuntojen vaihto, ”permuta” on ollut hyväksyttävää jo vuosien­ ajan. Pimeillä markkinoilla raha on vaihtanut omistajaa, kun pieniä asuntoja on vaihdettu suurempiin ja päinvastoin.

Asuntokaupan laillistuminen tarkoittaa myös valtion tulojen kasvua, sillä jatkossa sekä myyjä että ostaja joutuvat maksamaan kaupankäyntiin liittyviä veroja.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!