Kirjapiraatit Kenian kustantamojen kiusana

Piratismi kalvaa Kenian kustannusalaa. Alan yhdistyksen mukaan kirjailijat ja kustantamot menettävät joka vuosi yli 14 miljoonaa euroa tekijänoikeusrikosten vuoksi.

Longhorn-kustantamon johtajan Janet Njorogen mukaan maan tekijänoikeuksia koskeva lainsäädäntö on paitsi puutteellinen, myös huonosti valvottu.

”Kyse ei ole vain luovan työn varkaudesta. Myös oppikirjoja kopioivat sellaiset tahot, joilla ei ole siihen oikeutta”, Njorogen valittaa Daily Nationissa.

Njorogen mukaan tekijäoikeusrikoksissa on kyse siitä, että tekijät ja kustantamot panostavat työhönsä, mutta potin korjaa joku muu.

”Mitä ne investoivat sitten, kun niiltä on viety kaikki?”

Njoroge vaati valtiota tehostamaan piratisminvastaisia toimiaan tilaisuudessa, jossa hän luovutti Kenian oppikirjakeskuksen puolesta 5 600 euron arvoisen shekin Kenian kustannusalan yhdistykselle. Yhdistys myöntää joka toinen vuosi Jomo Kenyatta -kirjallisuuspalkintoja. Tänä vuonna pääpalkinnon saivat Yusuf Dawooe englanninkielisestä Eye of the Storm -teoksestaan ja kiwlaliksi kirjoittava Timothy M. Arege kirjastaan Kijiba cha Moyo.