Artikkelikuva

Hyvää Somaliasta

Somaliasta tulee huonojen uutisten lisäksi hyviä ruokavinkkejä.

Pikkujoulujen tarjoiluksi sopii sambuusi eli somalialainen pieni lihapiirakka. Tai no, piirakka nyt ainakin, sillä sambuusin voi täyttää myös kasviksilla. Ainakin minun mielestäni.

Oikeaoppinen sambuusi tehdään vehnä­jauhotaikinasta, johon sekoitetaan ve ttä, öljyä ja suolaa. Taikina taitellaan kolmiomaiseksi tuutiksi ja täytetään vuohen jauhelihasta ja sipulista tehdyllä seoksella. Jos vuohi on päässyt loppumaan lähikaupasta, voi jauhelihan tehdä lampaasta tai naudasta. Lihan voi toki korvata vaikkapa munakoisolla ja paprikalla.

Valmiit sambuusit uppopaistetaan öljyssä kauniin ruskeiksi ja tarjoillaan lämpiminä.

 

Valmistusohje: 

Sambuusi

Kuori500g vehnäjauhoja

2,5 dl vettä

3 rkl öljyä

suolaa

Ainekset sekoitetaan ja annetaan seistä huoneen lämmössä 20 minuuttia.Taikinasta pyöritellään parillinen määrä pieniä kämmeneen sopivia palloja, jotka taputellaan tasaisiksi levyiksi. Levy voidellaan päältä öljyllä ja toinen levy painetaan sen päälle. Levyt kaulitaan hyvin ohuiksi ja kuivataan uunissa 100 asteen lämmössä muutaman minuutin, mutta niin etteivät ne ruskistu

Taikina leikataan kolmioksi, jossa kolmioiden sivut ovat 15-20 senttiä. Lopuksi yhteen kaulitut palaset irroitetaan toisistaan. Toivottavasti olit voidellut taikinalevyt huolellisesti!

Paista täyte pannulla kunnes neste on haihtunut ja anna sitten jäähtyä. Taittele kolmiot tuutin muotoon, täytä ja sulje. Liimaa kolmiot vesi-vehnäjauhoseoksella. Uppopaista täytetyt sambuusit kultaisen ruskeiksi.

Täytevaihtoehtoja 500 g naudan jauhelihaa 2 -3 sipulia 4 rlk öljyä
2 tl kuminaa
2 tl paprikajauhetta
suolaa

Tai
500 g lampaan jauhelihaa 2-3 sipulia
4 rlk öljyä
minttua
suolaa

Tai
2 sipulia
2 paprikaa
1 pieni munakoiso
1 tl paprikajauhetta
suolaa

Perusohje sambuusien tekoon on peräisin Somalialaisesta keittokirjasta.

Somalialainen keittokirja/Buugga cuntokaris Soomaaliyeed. Toimittanut Mulki Elmi Mölsä. Rauhankirjat 2001.
 

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!