Artikkelikuva
Kuvan vesinäyte on kauhottu Louisianan edustalta 7. toukokuuta 2010. Öljykatastrofin jälkiseurauksena ihmiset eri puolilla Meksikonlahtea kärsivät monenlaisista terveysongelmista edelleen.

Meksikonlahden öljykatastrofin tuhot jatkuvat

Yhdysvallat. Viimevuotinen Meksikonlahden öljykatastrofi koettelee yhä ihmisten terveyttä. Rannikkoseutujen asukkaiden verestä löydetyt myrkkypitoisuudet nousevat hälyttävälle tasolle.

Huhtikuussa 2010 öljy-yhtiö BP:n poraukset epäonnistuivat ja 4,9 miljoonaa barrelia öljyä virtasi Meksikonlahteen. Tuhon hoitamiseksi yhtiö käytti 1,9 miljonaa gallonaa myrkyllisiä kemikaaleja, joiden käyttö on monessa maassa kokonaan kielletty.

Kemian tohtori Wilma Subra on tutkinut öljytuhojen torjunnassa mukana olleiden ja paikallisten asukkaiden veren myrkkypitoisuuksia.

”Raakaöljyssä on muun muassa etyylibentseeniä ja heksaania, joiden välittömiä vaikutuksia ovat hengitysongelmat, huimaus ja pahoinvointi”, Al Jazeeran haastattelema Subra sanoo. 

Pitkäaikaisvaikutuksina myrkyt vaurioittavat maksaa, munuaisia ja hermostoa. Subran mukaan tutkittujen verestä löytyneet ainepitoisuudet paljastavat heidän altistuneen myrkyille.

Lukuisat myrkkyjen tuottamista terveysongelmista kärsivät rannikon asukkaat ja öljyntorjuntaan osallistuneet vaativat BP:lta kor­vauksia menetetystä terveydestään.