Minne katosi ilmastonmuutos?

Minne ilmastonmuutos on kadonnut uutisotsikoista? Ovatko ilmastotieteilijöiden näkemykset muuttuneet vai eikö aihe enää kiinnosta mediaa?

”Ilmastonmuutos ilmiönä ei ole kadonnut minnekään, vaan etenee havaintojen mukaan. Esimerkiksi arktisen alueen jää- ja lumipeite sulaa aiemmin arvioitua nopeammin. Myös meriveden pinta nousee nopeammin kuin on arvioitu.

Helleaaltojen, kuivuuden ja tulvien todennäköisyydet ovat kasvaneet. Päästöjen rajoittamisessa ei ole onnistuttu maailman suurimmissa valtiois­sa, eikä kehitystä muuttavaa sopimusta ole näköpiirissä. Tämä uhkaa ihmiskunnan hyvinvointia laajoilla alueilla kaikissa maanosissa vuosisadan loppupuolella.

Kööpenhaminan ilmastokokouksen epäonnistumisen jälkeen media menetti mielenkiintoaan aiheeseen. Lisäksi angloamerikkalaisessa mediassa käytiin kampanjaa jopa tieteen perusfaktoja vastaan. Maailmassa on tahoja, joiden lyhyen tähtäimen etuihin ei kuulu fossiilisten polttoaineiden käytön rajoittaminen ihmiskunnan hyvinvoinnin turvaamiseksi”, kertoo ilmatieteen laitoksen pääjohtaja Petteri Taalas.

”Ilmastomuutos on edelleen vahvasti toimitusten agendalla ja myös otsikoissa, ainakin Hesarissa. Ehkä otsikoiden määrä on väliaikaisesti vähentynyt, koska asia on aiempaa heikommin politiikan agendalla. Tämä ei ole kuitenkaan pysyvä tilanne”, toteaa puolestaan Helsingin Sanomien päätoimittaja Mikael Pentikäinen.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!