Näkökulmat

Hyvin elämisestä

Kolumbialainen kollegani kysyi taannoin Brysselissä EU-virkamieheltä, kuinka EU:n ja Kolumbian kauppaneuvotteluissa otettiin huomioon talouskriisi - kolhaisihan se pahasti kehitysmaita juuri kauppariippuvuuden takia.

Se otettiin huomioon monin tavoin, sopimuksen pääneuvottelija vastasi. Sopimus nimittäin vapauttaa paitsi tavaroiden kauppaamisen, myös palvelut ja julkiset hankinnat.

Kollegani oli vastauksesta h-moilasena.

Virkamiehet ja poliitikot toistavat samaa kaupan vapautuksen levyä, koska heillä ei levyhyllyssä muuta ole. Silti olemme jo pakon edessä hyvinvointimme perusteiden pohtimisessa, niin kansainvälisen kilpailun kuin luonnon takia.

Kuinka paljon ihminen tarvitsee voidakseen hyvin? Indignados-liikkeen jäsenet Espanjassa ovat joutuneet vaihtoehtoja etsiessään kysymään, kuinka paljon he olisivat valmiita luopumaan omasta hyvinvoinnistaan.

Brittien taannoiset mellakat syntyivät epätasa-arvosta, mutta nuoret ryöväsivät ensimmäisinä Niken lenkkareita.

Euroopassa hyvinvointi on edelleen synonyymi kulutusvoimalle, jota on saatu talouskasvusta ja yritysten markkinoista sekä etelän halvasta työvoimasta.

Etelässä kokonaisvaltainen kriittinen ajattelu leviää helpommin, kun talouskasvun hedelmät jäävät suuria maita lukuun ottamatta pohjoisen puuhun, tai ainakin etelän rikkaiden taskuun. Andien maissa kansalaisliikkeet, alkuperäiskansat ja poliitikot ovat löytäneet yhteisen espanjankielisen termin buen vivir.

Buen vivir – Sumak Kawsay ketçuaksi ja Suma Qamaña aimaraksi – tarkoittaa hyvin elämistä. Termi viittaa intiaanien perintöön, mutta ei sorru kohtelemaan sitä Amerikan kansanperinteenä. Termi on elävä käsite, jolla on käyttöä niin perustuslakia kirjattaessa kuin yksilön valinnoissa. Hyvin eläminen on juurrutettu Bolivian ja Ecuadorin perustuslakeihin.

Hyvin eläminen viittaa yksinkertaistetusti ihmisen harmoniaan luonnon kanssa. Ihminen on osa luontoa, ja tuhoamalla sitä hän tuhoaa itseään.

Hyvin eläminen on lähellä kapitalismin kritiikkiä sekä uudempaa degrowth –ajattelua. Hyvin eläminen vaatii yksilöltä viime aikojen hittiä eli downshiftausta.

Hyvin elämisellä on terminä näitä englannin väännöksiä enemmän tenhoa, koska se kuvaa tunnetilaa, jonka pohjalla on niin filosofinen ajattelu, tunne, kansanperinne kuin poliittinen tahto.

Mikä olisi meikäläisille hyvä, riittävän kokonaisvaltainen termi? Mistä se voisi koostua? Perulainen, Brysselissä asuva ystäväni ehdotti termin rakentamiselle kahta pohjoiseurooppalaisesta perinteestä kumpuavaa rakennuspalikkaa: valtion rooli ja polkupyörä.

Niin tai näin, ideointi rikastuttaa – sillä oikealla tavalla

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!