Libyalaiset pilkkaavat vihreän kirjan latteuksia

Muammar Gaddafin kuvat on jo riisuttu Tripolin katukuvasta, mutta yksi reliikki säilyy libyalaisten mielissä vielä vuosia. Poliittista paasausta sisältävää, Vihreänä kirjana tunnettua Al-Kitab al-Akhdaria, on opetettu kouluissa ja markkinoitu puheissa vuodesta 1975.

Gaddafin ajatuksia lähes kaikilta elämänalueilta rintaruokinnasta sukupuolten yhtäläiseen ihmisyyteen on opetettu lapsille 8-vuotiaasta alkaen.

Vallankumouksen aikana Vihreitä kirjoja poltettiin kasoittain, mutta Tripolin kirjakaupoissa niitä on edelleen läjäpäin – vaikkakaan ei myytävänä.

”Vihreä kirja oli tuhoisa Libyalle”, sanoo Al Jazeeran haastattelema englanninopettaja Abdu Majid. ”Se johti maan nykyiseen kammottavaan tilaan. Kaikki, mitä Gaddafi kirjoitti, oli suurta valhetta.”

Yksi Gaddafin teeseistä on, että molemmat sukupuolet ovat ihmisiä.

”Hän kirjoitti väitteen ikään kuin kyseessä olisi ollut tuore tieto”, toteaa lakimies ja yliopiston lehtori Massoud el Kanuni. ”Gaddafi alisti meitä 42 vuotta. Maassamme on 10 yliopistoa ja yli 120 vankilaa. Mitä se kertoo hänen halustaan kouluttaa kansaa?”

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!