Murrosikäisten tyttöjen rinnat litistetään, jotta heidän naiselliset piirteensä eivät pääse esille. Tällä pyritään estämään niin raiskauksia kuin vahinkoraskauksiakin.
Nupullaan olevien rintojen päälle saatetaan laittaa usean kuukauden ajan kuumat kivet, viljan survomiseen käytettävä puukarttu tai muu litistämiseen soveltuva esine – aina polttavan kuumana. Toimenpiteen suorittaa joko tyttären äiti tai muu sukulaisnainen.
Litistämisen uskotaan viivästyttävän tytön rintojen kasvua ja siten seksisuhteiden aloittamista. Äitien mukaan litistäminen myös suojelee heidän tyttäriään miesten himokkailta katseilta ja estää ei-toivottuja raskauksia.
Saksalaisen kehitysyhteistyöjärjestö GTZ:n mukaan kyseessä on yksi Länsi-Afrikassa, erityisesti Kamerunissa käytössä oleva ”naisiin kohdistuvan vammauttamisen muoto”.
Toimenpiteellä on lukuisia haittavaikutuksia: palovammat, epämuodostumat, psyykkiset ongelmat. Saksalaisjärjestön vuonna 2006 tekemässä tutkimuksessa haastateltiin 5 700 10–82 -vuotiasta naista.
”Mitä aiemmin tytön rinnat alkavat kasvaa, sitä varmemmin hän saa kärsiä litistyksestä. Puolet tytöistä, joiden rinnat alkavat kasvaa ennen yhdeksää ikävuotta, joutuvat kärsimään litistyksestä, kaupungeissa maaseutua useammin”, järjestön tiedottaja toteaa.
Useimmiten kivuliaasta litistämisestä ei kuitenkaan ole hyötyä tytön suojelijana: joka tapauksessa tytöt tulevat raskaaksi ja joutuvat keskeyttämään koulunkäynnin. Jotkut yrittävät laitonta aborttia, sillä abortti on laillinen ainoastaan raiskaustapauksessa tai äidin hengen vaarantuessa.
Kolme kymmenestä kamerunilaisnaisesta on raskaana tai saanut ainakin yhden lapsen ennen 20 ikävuottaan. Vain 26 prosenttia naimisissa olevista naisista käyttää ehkäisyä.
Virallinen avioikä tytölle on 15-vuotta, mutta jotkut perheet naittavat tyttärensä jo 12-vuotiaana. Myös raiskausten raportoidaan lisääntyneen. Raiskattujen tyttöjen keski-ikä on 15 vuotta.
Ei-toivottujen raskauksien ohella aids on Kamerunissa suuri uhka. WHO:n mukaan tuhannesta 15-49 -vuotiaasta kamerunilaisesta hiv-positiivisia on 53 prosenttia. Kamerunilaisten eliniänodote on 51 vuotta.
Asiantuntijoiden mukaan litistämisen taustalla ovat vaikeudet puhua seksuaalisuudesta lasten kanssa. Vahingollisen käytännön kitkemistä yritetäänkin nyt lähestyä tästä näkökulmasta. Asialle on laitettu ”tätejä”, ei-toivotun teiniraskauden kokeneita naisia, joita on kamerunilaisista naisista 21 prosenttia.
Kamerunin kansalaisjärjestöjen kattojärjestö Renata on valmentanut 250 järjestön nuoria naisia antamaan seksuaali- ja hiv-valistusta nuorille. Saksalaisen järjestön tuella kylästä kylään ja naapurustosta naapurustoon kulkevat ”tädit” ovat käynnistäneet mediakampanjan ”Sanotaan ei rintojen litistykselle”.