Etelä-Sudan kaavailee uutta pääkaupunkia

Maailman uusin valtio, heinäkuussa itsenäistynyt Etelä-Sudan, aikoo siirtää pääkaupungin pois Jubasta ja rakentaa tilalle kokonaan uuden. Uusi pääkaupunki on tarkoitus rakentaa viiden vuoden aikana Lakesin osavaltioon, Ramicieliin, noin sata kilometriä Jubasta pohjoiseen.

Juba kärsi pahoja vaurioita sisällissodan aikana, mutta on nyt nousemassa tuhkasta. Kaupungissa sijaitsee maan ainoa teollisuuslaitos, Etelä-Sudanin panimo. Kaupungin lentokenttä on pieni mutta vilkasliikenteinen.

Etelä-Sudanin viestintäministeri Barnaba Marial Benjaminin mukaan Jubassa ei kuitenkaan ole tilaa kasvavan hallinnon tarpeisiin. ”Ainoaa sopivaa aluetta käyttävät eläimet vaelluksiinsa”, Benjamin totesi This Day Life -verkkolehdelle.

Ministerin mukaan useat yritykset ovat jo tehneet esityksiä uuden pääkaupungin rakentamisesta, mutta päätöksiä asiasta ei vielä ole tehty. Myös hankkeen kustannukset ovat toistaiseksi hämärän peitossa.

Juban yliopiston valtiotieteen professori Sampson Wassaran mielestä maan tulisi keskittää voimavaransa akuutimpiin asioihin.

”Tarvitsemme teitä ja siltoja, jotta voimme olla yhteydessä naapurivaltioihimme Ugandaan, Keniaan ja Etiopiaan.”

Tällä hetkellä Etelä-Sudanissa on noin sata kilometriä päällystettyjä teitä