Kätilö panee hyvän kiertämään

Iddi lensi Suomeen keskelle kylmintä talvea, hoiti lapsia, opiskeli suomea ja perushoitajan tutkintoa Lahden terveydenhoito-oppilaitoksessa.

        TIINA SUOMALAINENsikitiko

Sikitiko Iddi haluaisi jatkaa opintojaan ja kouluttautua ylihoitajaksi.

Sattuma on merkillinen juttu. Se nytkäytti tansanialaisen Siajabu ”Sikitiko” Iddin, 41, elämän aivan uusille urille: hän työskentelee unelma-ammatissaan kätilönä.

Ilman hyviä sattumia Iddi viljelisi riisiä ja maissia pienellä maatilkulla, tekisi saviastioita, joita myymällä saisi hieman ylimääräistä tienestiä.

Kaikki alkoi 1990-luvun alussa, kun Iddi tuli Suomeen hoitamaan vihreiden silloisen kansanedustajan Tuija Maaret Pykäläisen lapsia, Tansaniassa asuvien tuttavien suosituksesta.

Pykäläinen taas oli etsinyt Lappeenrannan kehitysmaakauppayhdistyksen projektille kohdetta – ihmistä, jota auttamalla autettaisiin muita.

Niinpä Iddi lensi Suomeen keskelle kylmintä talvea, hoiti lapsia, opiskeli suomea ja perushoitajan tutkintoa Lahden terveydenhoito-oppilaitoksessa.

”Perheeni yritti suostutella minua johonkin helpompaan ammattiin, kuten opettajaksi, mutta minä halusin hoitajaksi”, Iddi sanoo.

Valmistuttuaan Iddi työskenteli kotimaassaan sairaanhoitajana suomalaisten rakentamalla Hombozan vuoristoklinikalla. Yhteen klinikan seminaariin osallistui myös vastavalmistunut lääkäri John Mkambu, josta tuli Iddin aviomies. Perheeseen kuuluu tätä nykyä pariskunnan yhteisen 12-vuotiaan pojan lisäksi Iddin 22-vuotias tytär.

Iddi tuli Suomeen jatkokoulutukseen 1990-luvun puolivälissä, nyt opinnot rahoittivat Lappeenrannan kehitysmaakauppayhdistys ja Äetsän seudun kehitysmaaseura. Jatkokoulutukseen sisältyi harjoittelujakso lastenneuvolassa. Kätilön ammatti alkoi kiehtoa yhä enemmän.

”Mutta eihän minulla ollut varaa hankkia kätilön pätevyyttä. Tansanian valtio maksoi puolet koulutuksestani, toinen puolisko jäi itseni maksettavaksi.”

Yhteydenotto suomalaisiin ystäviin tuotti tulosta ja Lappeenrannan kehitysmaakauppayhdistys auttoi Iddiä saavuttamaan unelmansa. Kätilöksi hän valmistui vuonna 2002. Nykyään Iddi työskentelee tansanialaisessa Mlandizin keskussairaalassa synnytysosastolla.

”Voin panna hyvän kiertämään, auttaa afrikkalaisia äitejä ja heidän lapsiaan. Minun on myös mahdollista tukea taloudellisesti vanhempiani ja kouluttaa lapseni hyviin ammatteihin.”

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!