Hauki vai tonnikala?

Kalalajin valinnalla on kauaskantoisia ympäristövaikutuksia, sillä monia lajeja kalastetaan liikaa.

Hauki tietysti, ainakin jos sen aikoo syödä. Ja jos ei halua kiikkustuolissa kertoa tuleville sukupolville legendoja ajasta, jolloin merissä vielä ui hohtavakylkisiä eläimiä, joita kaloiksi kutsuttiin.

Lautaselle päätyvän kalalajin valinnalla on kauaskantoisia ympäristövaikutuksia, sillä liikakalastus uhkaa useaa kalalajia. Ruokapöydässä kannattaa syrjiä sellaisiakin vanhoja tuttavuuksia kuin turska, puna-ahven ja ankerias. Uudemmista herkuista sopii unohtaa ainakin tuore tonnikala ja scampin ja tiikeriravun kaltaiset raavaat trooppiset katkaravut.

Finnwatch-järjestö selvitti, minkä verran suomalaiset henkilöstöravintolat ja päivittäistavarakaupat miettivät niihin päätyvän kalan eettisyyttä. Aika lailla, kertoi tutkimus.

Yritykset kertovat selvittelevänsä kalan alkuperää mahdollisuuksien mukaan kalatukuista ja kalantoimittajilta. Kuluttajien hinku eettiseen ruokaan alkaa näkyä myös hyllyillä ja pakastealtaissa. Osa kaupoista on päättänyt olla ottamatta uhanalaisia lajeja ollenkaan myytäväksi. Jos kalahammasta kolottaa, kotimaan vesiltä kalastettu luonnonkala on yleensä hyvä valinta.

Lounasravintolan kalakeiton voi siis yleensä popsia huoletta. Ja kannattaa muistaa kiitellä tarjoilemansa kalan sukupuun hyvin tuntevia ruokalan tätejä ja setiä. PL.