Teatteriohjaaja Tsungai Garise

Tavallinen arki ei näytä kaikkialla samalta.

Tatu Blomqvist

tsungaigarise.jpg

Tsungai Garisen haaveena on saada sambialaiset teatteriin.

Silmät paljastavat. Tsungai Garise ei pälyile eikä näytä anteeksipyytävältä. Hän katsoo suoraan silmiin ja puhuu rakkaudesta.

Desperate love -näytelmän harjoitukset Lusakan ranskalaisella koululla ovat ohi. Näytelmän ohjaaja ja käsikirjoittaja Garise antaa vielä viimeiset ohjeet, istahtaa sitten ja huokaisee. Hän on väsynyt, mutta ylpeä: näyttelijät tekevät hyvää työtä ja kehittyvät nopeasti.

Ainoastaan yksi asia puuttuu: sambialainen yleisö. Se on Zimbabwessa ja sen edeltäjässä Rhodesiassa kasvaneen Garisen unelma. Ei vain siksi, että teatteri pysyisi pystyssä, vaan siksi, että Garise uskoo sambialaisen yleisön tarvitsevan häntä.

”Emme arvosta itseämme tarpeeksi, koska emme arvosta kulttuuriamme”, Hararessa ja Pariisissa opiskellut Garise sanoo.

”Ongelma eivät ole slummien huonot tiet, vaan se, ettei ihmisillä ole kuvaa itsestään.”

Juuri nyt Garisen silmistä paistavat lyhyet yöunet. Hän on väsynyt, koska teatteria ei pyöritä muu kuin hänen tahdonvoimansa. Näyttelijöiden palkat, harjoitukset, markkinointi – kaikki – on yhden miehen varassa.

Mutta Garisella on intohimonsa ja unelmansa. Hän aikoo vakiinnuttaa sambialaisen teatterin ja tehdä näyttelijöistään ammattilaisia. Hän haluaa saada heidät ylpeiksi osaamisestaan.

Garisen näyttelijöistä moni on tullut maahan pakolaisena Kongosta, Ruandasta ja Sudanista. Etenkin naisille on sanottu kotona, ettei näytteleminen ole ammatti: sillä ei tienaa, se ei ole naiselle hyväksi, se ei ole oikein.

”Mutta on tärkeää kuunnella itseään ja löytää asia, jota eniten rakastaa. Vaikka meillä ei ole rahaa, meillä on intohimoa,” Garise muistuttaa.

Desperate Loven ensi-illassa intohimo on käsin kosketeltavaa. Viha, rakkaus, turhautuminen ja onni sinkoilevat lavalla hengästyttävässä rytmissä.

Gariselle jokainen tarina on rakkaustarina. Ja rakkaus kaikkein voimakkain asia maailmassa.

”Ei tehdä asioista liian monimutkaisia. Elämä ei ole kyseenalaistamista, tuomitsemista eikä mustasukkaisuutta. Nauti siitä, että joku rakastaa sinua ja sinä rakastat jotakuta”, Garise sanoo hymyillen.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!