Kulttuuripalat

Näytelmä rukouskutsujista ja Afrikka-festivaali.

Kun rukouskutsut nauhoitettiin

Tuhansien moskeijoiden Kairossa toimii meille tuntematon ammattikunta: rukouskutsujat eli muezzinit. 1950-luvulle saakka muezzinit olivat sokeita miehiä; he kapusivat minareettien huipulle ja kutsuivat rukoilemaan muslimeja kaikkiin neljään ilmansuuntaan. Nyky-Kairossa muezzinit ovat olleet kutsuhuutojen ohella moskeijoiden talonmiehiä.

Nyt kaikki on toisin: säästösyistä rukouskutsut on päätetty nauhoittaa ja tuhannet muezzinit ovat jääneet työttömiksi. Rukouskutsut välitetään nyt keskitetysti yhden radioaseman kautta kaikista valtion omistamista moskeijoista.

Yksi hyvä puoli keskitetyssä kutsuhuudossa on: poissa on jokaiselle Kairon kävijälle tutuksi tullut kaupungin yllä meuhuava kakofonia.

Sveitsiläissyntyisen ohjaajan Stefan Kaegin dokumentaarisessa Helsingin juhlaviikoilla nähtävässä näytelmässä neljä työttömäksi jäänyttä rukouskutsujaa kertoo tarinansa. Yksi heistä on sokea Koraanin opettaja, joka käyttää päivittäin kaksi tuntia minibussissa päästäkseen moskeijaan, toinen entinen rekkakuski, joka imuroi moskeijan mattoa, kolmas Saudi-Arabiasta työkomennukselta palannut sähköasentaja. Neljäs työttömäksi jäänyt muezzin on Koraanin lausumisessa ansioitunut kehonrakentaja, jonka nauhoitukset ovat suosittuja taksikuskien keskuudessa. AV.

Radio Muezzin Korjaamolla Helsingissä (Töölönkatu 51 b) 19.-20.8. klo 20. Liput 33/26 e.

Afrikka rantautuu Manseen

Kahdeksatta kertaa tamperelaisia tanssittaa afrikkalaisen musiikin ja tanssin tapahtuma Fest Afrika. Viikon ajan kaupungissa pyörii kaksi ammattilaisten vetämää tanssityöpajaa aikuisille. Festivaalin lastenpäivänä 16.7. lapsille esitellään länsiafrikkalaisia soittimia ja tansseja.

Festivaalin suurin nimi on tansanialais-kongolainen The Ngoma Afrika, joka villitsi Tampereella jo viime talvena pidetyissä jameissa. Saksassa majaansa pitävä, vuonna 1993 perustettu bändi on ehditty nimetä Itä-Afrikan kultaiseksi ääneksi: pääasiassa swahilin kielellä laulavien muusikoiden äänet puhuttelevat. Lauantaina 18.7. konsertoivan bändin biiseissä kritisoidaan niin korruptiota kuin juopotteluakin.

Fest Afrikan ohjelmistossa nähdään lisäksi muun muassa tansanialaissuomalaisen Cheza Ngoma -ryhmän tanssituotanto, mosambikilaista timbilamusiikkia soittava Magulamberre ja tansanialainen The Mponda’s. Capoeiraakin on, ja afrobiittiä levylautasella pyöritteleviä tiskijukkia. AV.


Julkaistu Kumppani-lehdessä 7-8/2009

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!