Elämän soturi Rúben Valencia

Tavallinen arki ei näytä kaikkialla samalta.

Jussi Vierimaa

nunez.jpg

”Elämä ei koostu onnesta tai onnettomuudesta, vaan siinä on aina läsnä sekä ilo että kipu”, Rúben Valencia sanoo.

Oaxacalaisen Rúben Valencian kaulassa roikkuu spiraalin muotoinen kotilonkuori. Se symboloi mesoamerikkalaiseen perinteeseen liittyvää soturin tietä. ”On jatkettava taistelua, säilytettävä vahva sydän ja viisas mieli, oltava voimaa kohdata vastoinkäymiset”, Valencia sanoo.

Spiraalimuoto kuvaa syklistä, toistoon perustuvaa elämänkäsitystä vastakohtana lineaariselle, edistysuskon varaan rakentuvalle maailmankuvalle.

”Monet yhteisömme ovat säilyttäneet historiansa, ja nyt piilossa pidettyjä perinteitä otetaan uudestaan käyttöön.”

Valencian taistelu liittyy Etelä-Meksikossa sijaitsevan, köyhän Oaxacan osavaltion alkuperäisyhteisöjen itsemääräämisoikeuteen. Rauhantahtoinen mies huomauttaa, ettei ole militantti, vaikka toimii aktiivisesti vuonna 2006 alkaneessa, korruptoituneen kuvernöörin Ulisses Ruiz Ortizin hallinnon vastaisessa kansanliikkeessä ja puhuu taistelusta.

”Jos olisimme militantteja, se merkitsisi huonoa energiaa. Mutta olemme elämän sotureita, guerreros de la vida. Ihminen voi itse päättää, mihin keskittyy. Me keskitymme hyviin asioihin huonojen sijaan.”

Valencia on ollut perustamassa Oaxacaan vaihtoehtoyliopistoa, Universidad de la Tierraa.

”UniTierra ei perustu klassisiin tieteisiin, vaan alkuperäiskansojen kulttuuriin ja ihmisten tarpeisiin. Siellä opetetaan esimerkiksi alkuperäiskansojen perinteistä arkkitehtuuria ja urbaania viljelyä.”

Useita Oaxacan korruptoitunutta hallintoa näkyvästi vastustaneita ihmisiä on tapettu. Valencia selvisi murhayrityksestä tammikuussa.

”Pelko on osa ihmistä, mutta on itsestä kiinni, toimiiko se puolellasi vai sinua vastaan. Pahinta on alistuminen ja oman-arvontuntonsa menettäminen, silloin on kuin olisi kuollut.”

Valencia kertoo, että hänen taistelussa kuolleiden toveriensa perheet eivät elä surussa vaan ovat iloisia siitä, että heidän lapsensa ovat osallistuneet taisteluun.

”Voima nousee kaksijakoisesta maailmankatsomuksestamme: kaikilla asioilla on hyvä ja huono puoli. Elämä on iloa ja surua. Eikä fyysinen kuolema tarkoita sitä, että ihminen katoaisi lopullisesti.”

Julkaistu Kumppani-lehdessä 12/2009.