Symbolinen raja

Viha-rakkaussuhteet kukoistavat naapurikansojen välillä ympäri maailmaa.

Jose Garcia Gutierrez, kirjanpitäjä, 46

Caracas, Venezuela

”Mielestäni kolumbialaiset ovat samanlaisia kuin me. Heillä on samanlaiset nimet, tavat ja perinteet kuin meillä. Ajattelen Venezuelaa ja Kolumbiaa yhtenä maana, jonka keskellä menee symbolinen raja. Tunnen oloni todella kotoisaksi, kun käyn Kolumbiassa liikematkalla tai turistina. Ihmiset ovat siellä paljon ystävällisempiä. Jos kysyn tietä, kolumbialaiset näyttävät sen mielellään, kun taas Venezuelassa saa usein tylyn vastauksen.

Ruokakin muistuttaa venezuelalaista, mutta jostain syystä kolumbialaiset usein syövät arepansa, maissileivän, sellaisenaan. Venezuelassa me täytämme arepan erilaisilla lisukkeilla. En pidä yhtään kolumbialaisesta salsakastikkeesta, joka on majoneesin ja ketsupin sekoitus. Harmi, että se on levinnyt kohta jo kaikkialle Etelä-Amerikkaan.”

Freddy T. Mendoza, sukellusopettaja, 32

Santa Marta, Kolumbia

”Ihmettelen aina, kun miss Venezuela voittaa jonkun kauneuskilpailun. Venezuelalaiset naiset ovat kyllä kauniita, mutta onnistuvat enemmän kauneusleikkausten ansiosta. Meidän naisemme ovat luonnollisen kauniita.

Venezuelalaiset ovat ylpeitä turistikohteistaan ja rannoistaan, vaikka parhaat uimarannat ovat sittenkin Kolumbian puolella. Toisaalta on hyvä, että massaturismi suuntaa Venezuelan Isla Margaritalle ja meidän rannikkomme säilyy koskemattomana. Venezuela on myös hyvin kallis maa matkustaa, jos vaihtaa rahaa pankissa. Kadulta siellä saa paljon paremman kurssin. Monet kolumbialaiset lähtevät Venezuelaan rakennustöihin ja palaavat kotiin paljon rikkaampana.”

Julkaistu Kumppani-lehdessä 10/2009.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!