Lyhyet palat

Britit muuttavat Mumbaihin. Uusi malariarokote herättää toivoa. Mekongilta löydetty tuhat uutta lajia. Kokaiini tuhoaa sademetsiä. Talouskasvu ei tuo onnea. Jnejne.

Mumbai houkuttelee brittejä

Intia. Muuttoliike Britanniasta Etelä-Aasiaan on kasvanut yli sata prosenttia viiden viime vuoden aikana, selviää Britannian hallituksen tilastoista. Erityisesti kosmopoliittinen Mumbai houkuttelee maahanmuuttajia.

”Se on mieltä ylentävä, hauska, seksikäs, feminiininen ja myös provokatiivinen”, Intiaan 15 vuotta sitten muuttanut DJ MaFaize kuvailee uutta kotimaataan BBC:lle.

Vuodesta 2006 lähtien Intia on tarjonnut intialaistaustaisille ulkomaan kansalaisille vapaan pääsyn maahan ja helpottanut heidän työskentelyään. Vuoden 2008 heinäkuuhun mennessä lähes 300 000 paluumuuttajaa oli hyödyntänyt mahdollisuuden.

Intian suurlähettiläs Britanniassa Shiv Mukherjee totesi BBC:lle, että intialaistaustaiset britit, jotka haluavat nähdä alkuperäistä kotimaataan ja samalla työskennellä, ovat hyvin tervetulleita.

”Heillä saattaa olla eriväriset passit, mutta he ovat intialaisia.” JR.

Yleinen hiv-testaus estäisi enemmistön aids-tapauksista

Maailma. Jos kaikki maailman yli 15-vuotiaat asukkaat kävisivät hiv-testeissä vuosittain ja saisivat lääkityksen mahdolliseen tartuntaansa, kehitysmaiden aids-tapauksista voitaisiin estää jopa 95 prosenttia, paljastaa lääketiedelehti Lancetissa julkaistu tuore tutkimus.

Tutkimuksen mukaan testaus ja hoito voisivat kymmenessä vuodessa vähentää aids-epidemiasta kärsivien maiden sairaustapauksia 20:sta tuhatta kohti jopa 1:een tuhannesta. Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan universaali testaus voisi myös lähes estää hi-viruksen leviämisen.

WHO:n mukaan kaikkien ihmisten testaaminen on kuitenkin käytännössä mahdotonta. Näin on ennen kaikkea siksi, että monien kehittyvien maiden terveydenhuoltojärjestelmät kuormittuisivat testaamisesta liikaa.

Lisäksi antiretroviraalilääkityksen yleistyminen voisi johtaa siihen, että yhä useampi hi-viruksen tyyppi muuttuisi lääkkeille vastustuskykyiseksi. AKH.

Tundra puhkuu metaania talvisinkin

Grönlanti. Arktinen tundra päästää ilmakehään metaania myös talvisin, toisin kuin luonnontieteilijät ovat tähän saakka luulleet.

Ruotsalaisen Lundin yliopiston johtaman tutkimuksen mukaan tundra puhkuu ilmaan metaania silloin, kun maa alkaa jäätyä syys- ja lokakuussa. Jäätyminen puristaa maata niin, että se pölläyttelee ilmakehään suuria määriä metaania.

Tähän saakka tutkijat ovat luulleet, että tundra päästää metaania ilmakehään vain sulana ollessaan, eritoten kesäkuukausien aikaan.

”Vuoden 2007 syys- ja lokakuun metaanipäästöt olivat itse asiassa yhtä suuret kuin saman vuoden kolmen lämpimän kesäkuukauden päästöt”, kertoo tutkimukseen osallistunut Charlotte Sigsgaard Kööpenhaminan yliopistosta.

Tutkimus tehtiin Koillis-Grönlannissa talviaikaan. Tutkijat mittasivat ensimmäistä kertaa jäätyneen tundran metaanipäästöjä ja vertasivat niitä kesäisiin päästöihin.

Metaani on yksi voimakkaimmista kasvihuonekaasuista. Kerääntyessään ilmakehään se kiihdyttää ilmastonmuutosta. AKH.

Mekongilta löytyi yli 1000 lajia 10 vuodessa

Mekong. Tutkijat ovat löytäneet Mekongin alueelta Aasiasta yli tuhat uutta kasvi- ja eläinlajia kymmenessä vuodessa, kertoo Maailman luonnonsäätiön WWF:n joulukuussa julkaisema raportti.

Alueelta löytyi vuosina 1997-2007 kaikkiaan 1 068 lajia, joiden joukossa oli muun muassa 279 kalaa, 88 hämähäkkiä ja 1 rupisammakko.

Tärkeän löydöstä tekee se, että joidenkin lajien oli jo luultu kuolleen sukupuuttoon. Yksi tutkijat eniten yllättäneistä löydöksistä oli

Laosin kivirotta. Sen luultiin hävinneen jo 11 miljoonaa vuotta sitten, mutta nyt tutkijat löysivät sen – paikalliselta elintarviketorilta.

Tutkijoiden mukaan Mekongin alueen maiden pitää nyt vähentää kansalaistensa köyhyyttä, jotta alueen luonnonsuojelu onnistuu. Mekong-maiksi lasketaan maat, joiden läpi Mekong-joki virtaa. Niitä ovat Kambodzha, Laos, Burma, Thaimaa ja Vietnam. Lisäksi alueeseen lasketaan Kiinan eteläinen Yunnanin maakunta. AKH.

Rokote puolittaa vauvojen malariatapaukset

Afrikka. Uusi malariarokote puolittaa pienillä lapsilla esiintyvien vakavien malariatapausten lukumäärän.

Tansaniassa ja Keniassa tehdyissä kokeissa rokote vähensi 5-17 kuukauden ikäisten vauvojen malariatapauksia 53 prosenttia. Mosambikissa aiemmin tehdyssä tutkimuksessa rokote vähensi hoitoa vaativia malariatartuntoja melkein kolmanneksen. Uusimmat tutkimustulokset julkaistiin New England Journal of Medicine -aikakauslehdessä joulukuussa.

The Lancetissa marraskuussa julkaistussa tutkimuksessa puolestaan todettiin, että malariasääskiltä suojaavat hyttysverkot ovat yleistyneet huomattavasti viime vuosina. Vuonna 2000 vain 1,8 prosentilla malaria-alueilla asuvista afrikkalaislapsista oli käytössään hyttysverkko. Vuonna 2007 osuus oli noussut 18,5 prosenttiin. Hyttysverkkojen käyttö on lisääntynyt erityisen paljon alueilla, joissa verkkoja on jaettu ilmaiseksi.

Malariaan kuolee yli miljoona ihmistä joka vuosi. Suurin osa on vauvoja tai pieniä lapsia Afrikassa. JR.

Kissankynsi puree denguekuumeeseen

Brasilia. Amazonilla kasvavasta liaanista, kissankynnestä eli Uncaria tomentosasta, voi löytyä hoito pelättyyn denguekuumeeseen. Brasilialaisen Oswaldo Cruz -säätiön tutkijoiden mukaan lääkekasvina tunnetun liaanin uute on osoittanut tehonsa denguekuumeen taudin etenemisen pysättämisessä.

Denguekuumetta levittää yleisimmin Aedes aegypti -hyttynen. Virus aiheuttaa kovaa kuumetta, päänsärkyä ja nivelkipuja. Ensimmäisestä denguetartunnasta ihminen selviää yleensä flunssaa muistuttavalla oireilulla, mutta toistuessaan virustartunta voi aiheuttaa kantajalleen hengenvaarallisen verenvuototaudin.

Denguevirusta on neljää eri muotoa. Niitä vastaan ei voi suojautua rokotteella, eikä taudin hoitoon toistaiseksi ole lääkkeitä.

Tautia esiintyy samoilla trooppisilla ja subtrooppisilla alueilla kuin malariaakin, mutta malariasta poiketen denguekuume leviää erityisesti kaupungeissa. Kaupungistumisen takia kuumetauti yltyy aiempaa useammin epidemiaksi.

Maippi Tapanainen

Afrikassa syntyi aids-slangi

Afrikka. Monessa Afrikan maassa hi-virukselle ja sen aiheuttamalle immuunipuutossairaudelle aidsille on keksitty kiertoilmaisuja, joiden avulla pelottavia sanoja korvataan – käsitteitä kun ei mielellään lausuta ääneen.

Esimerkiksi eteläafrikkalaisessa sepulanan kielessä hiviä kutsutaan kasvoille heitetyksi käärmeeksi. Sillä viitataan diagnoosin aiheuttamaan järkytykseen. Botswanassa puhutussa tswanassa sekä hiviä että aidsia sanotaan segajajaksi, aggressiiviseksi.

Monet ilmaisut viittaavat hi-virukseen ja aidsiin uusina vitsauksina. Nigeriassa hausaa puhuvat saattavat kutsua aidsia tewo zamaniksi, nykysukupolven sairaudeksi. Namibiassa oshiwambon kielellä hiviä ja aidsia nimitetään, nykyajan taudiksi.

Myös hiv-tartunnan saaneita ja aidsista jo kärsiviä kuvaillaan kiertoteitse. Muun muassa Zimbabwessa puhutussa shonassa tartunnan saanutta kutsutaan nimellä ”akabatwa”, hän joka jäi kiinni. Tansaniassa puolestaan aidsin oireista kärsivää nimitetään swahilin kielellä neulalla seisojaksi.

Listan afrikkalaisesta hiv- ja aids-slangista on koonnut YK:n uutistoimisto IRIN.

Maippi Tapanainen

Köyhienkin täytyy leikata päästöjä

Maailma. Myös köyhien maiden on leikattava kasvihuonepäästöjään huomattavasti, jotta ilmastonmuutoksen hidastamiseen vaadittavat tavoitteet saavutettaisiin. Tämä selviää Third World Network -tutkimusverkoston raportista.

Third World Networkin laskelmien mukaan kehittyvien maiden pitäisi leikata kasvihuonepäästöjään 23 prosenttia, jos kaikki teollisuusmaat leikkaisivat omia päästöjään 80 prosenttia vuoteen 2050 mennessä. Noin puolitettaisiin koko maailman kasvihuonepäästöt verrattuna vuoden 1990 tasoon.

Kansainvälisen ilmastopaneelin IPCC:n mukaan tämä pitäisi ilmaston lämpenemisen 2,5 celsius-asteessa. Tällöin vältettäisiin ilmastonmuutoksen suurimmat uhkat.

23 prosentin leikkaus kehitysmaiden kokonaispäästöissä merkitsisi kuitenkin 60 prosentin päästöleikkauksia henkeä kohden. Tämä johtuu siitä, että kehittyvien maiden väestöt kasvavat.

Third World Networkin laskelmissa ei erotella nopeasti kasvavia kehittyviä talouksia, kuten Kiinaa ja Intiaa, kaikkein köyhimmistä maista. JR.

Gramma kokaiinia vie 4 m2 sademetsää

Britannia. ”Jos käyttää gramman kokaiinia, tuhoaa neljä neliömetriä sademetsää”, Kolumbian varapresidentti Francisco Santos Calderón totesi marraskuussa. Calderón puhui poliisikonferenssissa Britanniassa.

Calderónin mukaan Kolumbiassa tuhotaan joka vuosi 300 000 hehtaaria sademetsää raivattaessa viljelysmaata kokakasville. Hän sanoi myös, että vuonna 2008 kokaviljelmien ja huumelaboratorioiden suojeluun käytettävät maamiinat tappoivat melkein 900 ihmistä.

Kokaiinin suosio on kasvanut huimasti Britanniassa viime vuosina. British Crime Survey -kyselytutkimuksen mukaan 810 000 brittiä käytti huumetta viime vuonna. Kokaiini tunnetaan varakkaiden ihmisten juhlahuumeena.

Calderón ei usko, että ympäristönäkökulma vaikuttaa addikteihin. Hän vetosikin keskiluokkaisiin britteihin, jotka käyttävät kokaiinia ”viihteellisesti” mutta ovat huolissaan ympäristöstä.

”Jos sellaiselle ihmiselle, joka ajaa hybridiautoa, kierrättää ja on huolissaan ilmastonmuutoksesta, kertoisi, että illan juhlinta tuhoaa neljä neliömetriä sademetsää, se saattaisi johtaa hänet tekemään toisen päätöksen”, hän sanoi. JR.

Gorilloille toivoa Afrikassa

Kongon demokraattinen tasavalta. Virungan kansallispuistossa Kongossa elävä Kabirizin gorillaperhe on kasvanut viidellä terveellä gorillavauvalla. Perheenlisäys on huomattava, sillä koko maailmassa elää vain noin 700 vuoristogorillaa, joista 200 Virungassa.

Kabirizin perheeseen kuuluu nyt 33 jäsentä. Uudet perheenjäsenet havaittiin, kun puistonvartijat pääsivät ensimmäisen kerran viiteentoista kuukauteen laskemaan gorillat.

Gorilloita ei aiemmin ole voitu laskea, koska Virunga on kapinallisjohtaja Laurent Nkundan joukkojen hallussa. Nyt eläimiä kuitenkin päästiin laskemaan sen jälkeen, kun kansallispuiston johtajan Emmanuel de Meroden oli onnistunut sopia asiasta Nkundan kanssa.

Nkundan joukot taistelevat Kongossa maan hallitusta ja muita kapinallisryhmiä vastaan. Sota on johtanut myös noin 250 000 ihmisen pakolaisuuteen.

Virungan gorillojen lisäksi myös Kamerunin gorilloilla menee nyt entistä paremmin.

Kamerunin hallitus perusti taannoin uuden kansallispuiston suojellakseen maailman uhanalaisimmiksi gorilloiksi luokiteltuja crossrivergorilloja. Niiden määräksi koko maailmassa on arvioitu alle 300.

Maippi Tapanainen

Talouskasvu lisää tyytymättömyyttä

Latinalainen Amerikka. Ihmiset, jotka elävät nopean talouskasvun maissa, ovat tyytymättömämpiä elämäänsä kuin ne, joiden maissa talous kasvaa hitaammin. Niin sanotusta onnettoman kasvun paradoksista kertoo Keski-Amerikan kehityspankin marraskuinen selvitys.

Selvityksen mukaan esimerkiksi guatemalalaiset suhtautuvat mahdollisuuksiinsa myönteisemmin kuin argentiinalaiset. Guatemalassa talous on viime vuosina kasvanut alle prosentin vuosivauhtia, Argentiinassa puolestaan jopa yli kahdeksan prosentin vauhtia.

Kaikkein tyytyväisimpiä latinalaisamerikkalaiset ovat tutkimuksen mukaan Costa Ricassa, Panamassa ja Meksikossa. Tyytymättömimmät puolestaan asuvat Nicaraguassa ja Dominikaanisessa tasavallassa.

”Ihmisten odotukset ja pyrkimykset ovat korkeat, kun talous kasvaa nopeasti. Mutta kun ihmiset näkevät, että muilla menee paremmin, heistä tulee tyytymättömiä”, perustelee kehityspankin pääekonomisti Eduardo Lora.

Tutkijoiden mukaan selvitys todistaa, että pelkästään kasvua vauhdittava talouspolitiikka ei ole poliittisesti kestävää. Lisäksi tutkijat toteavat, että ”tyytymättömät mutta poliittisesti aktiiviset kansalaiset ovat varmempi yhteiskunnallisen edistyksen merkki kuin passiivinen ja pitkämielinen yhteiskunta”. AKH.

Gazassa lampaatkin kulkevat tunneleissa

Egypti. Egyptin viranomaiset ilmoittivat joulukuussa takavarikoineensa laumoittain huumattuja lampaita, jotka oli määrä salakuljettaa maanalaisia tunneleita pitkin Egyptistä Gazan palestiinalaisalueelle.

Ainakin osa lampaista oli todennäköisesti tarkoitettu uuteen, Rafahin kaupungissa avattuun Lintujen ja eläinten taivas -nimiseen eläintarhaan. Se avattiin kesällä 2008 sen jälkeen, kun Israelin tankit olivat tuhonneet Rafahin edellisen eläintarhan vuonna 2004.

Tarhan varsinaisia ylpeyden aiheita ovat kuitenkin apinat ja leijonanpoikaset. Yleensä ne nukutetaan tunnelimatkaa varten – klaustrofobinen apina kun saattaisi paljastaa laittoman tunnelin paikan maanpäällä partioiville rajavartioille.

Ennen Egyptin ja Gazan välisissä hätäisesti kaivetuissa ja ahtaissa tunneleissa salakuljetettiin enimmäkseen huumeita ja aseita. Muutamat tunnelit on vuosien saatossa kaivettu miehen korkuisiksi käytäviksi, jotka on varustettu sähkövaloilla ja puhelimilla. Nykyisin niissä matkaa peruselintarvikkeiden lisäksi lääkkeitä, polttoaineita – ja eläimiä.

Aleksi Kalliomäki

Saudi-Arabia sai ensimmäisen tyttöbändinsä

Saudi-arabia. He laulavat epäonnisesta rakkaudesta, harjoittelevat bändinsä kanssa harva se päivä ja kulkevat kaupungilla lävistykset huulissaan – pukeutuneina abayoihin, saudiarabialaisnaisten tyypillisiin kaapuihin.

He ovat The Accolade, Saudi-Arabian kaikkien aikojen ensimmäinen tyttöbändi.

Perinteisesti saudinaiset eivät saa esimerkiksi ajaa autoa, saati liikkua julkisesti kasvojaan peittämättä. Rockmusiikin taas katsotaan kannustavan nuoria turmiollisiin elämäntapoihin.

Bändi kuitenkin uskoo, että Saudi-Arabian tiukka uskonnollinen kuri on höltymässä. Kiitos tästä kuuluu maan noin 17-miljoonaiselle alle 25-vuotiaiden väestönosalle.

”Ehkä kymmenen vuoden päästä rockbändit voivat jo esiintyä julkisesti”, bändin kitaristi Dina toivoo.

Toistaiseksi helpompaa kuitenkin lienee esiintyä ulkomailla. Tyttöjen suurin haave onkin päästä soittamaan Dubaihin. AKH.

Mainos patistaa saudinuoria rukoilemaan

Saudi-arabia. Saudiarabialaisen MBC-televisioyhtiön tietoiskussa parikymppiset pojat Nawaf ja Badar joutuvat kolariin ja kuolevat.

Tietoisku varoittaa siis liikenteen vaaroista? Ei, vaan tuomiopäivästä.

Jatko-osassa Nawafin sielu tarkastelee tekojaan maanpäällä. Nawaf rupattelee kännykässä. Äiti patistaa rukoilemaan, mutta Nawaf jatkaa puhelua. Sielu purskahtaa itkuun.

Viesti on selvä: Rukous on velvollisuus, jonka laiminlyömisestä joutuu helvettiin.

Tietoiskut ovat osa kahdeksan vuotta jatkunutta AqimSalatak- eli MuistaRukoilla-kampanjaa. Sen takana on neljä saudinuorta, joiden mukaan uskonnollisista velvollisuuksista pitää muistuttaa, koska nykynuoret kiinnittävät liikaa huomiota viihteeseen.

Kampanjan koti- sekä Facebook-sivuilla sadat nuoret kertovat, miten tietoisku auttoi heitä noudattamaan viiden rukouksen päivärytmiä.

Jotkut tosin arvostelevat tietoiskuja liiasta väkivaltaisuudesta.

Aleksi Kalliomäki

Iranilaistähdet omivat vallankumoushuivin

Iran. Islamilaisen vallankumouksen symboli keffiyeh-huivi on joutunut Iranissa vastavallankumouksellisten kynsiin. Iranilaiset rap-artistit ovat nimittäin alkaneet käyttää ruutukuvioista huivia oman alakulttuurinsa symbolina.

Viimeisen 30 vuoden ajan kef-fiyeh-huivia ovat käyttäneet konservatiivisten islamilaisten arvojen kannattajat – siis juuri ne, jotka ovat tuominneet nykyaikaisen rap-musiikin. Viimeksi toissa vuonna Iranin kulttuurin ja islamilaisen opastuksen ministeriö kävi kampanjaa rap-musiikkia vastaan.

Alun perin keffiyeh tuli tunnetuksi 1980-luvulla Iranin ja Irakin välisen sodan aikana, kun monet iranilaissotilaat pukeutuivat huiviin. AKH.

Tyhmä kysymys: Mitä rikkaat pelkäävät?

Rikkaat maat suojelevat tuotantoaan erilaisin tukiaisin ja tullein, mutta samalla ne vaativat, että kehittyvien maiden olisi avattava kauppaansa aina vain enemmän. Rikkaat ovat siis kuin norsulauma, joka pelkää muutamaa kirppua. Miksi?

Kehityspoliittinen sihteeri Tytti Nahi Kehitysyhteistyön palvelukeskuksesta Kepasta vastaa:

“Rikkaat maat pelkäävät kai lähinnä Kiinaa, Intiaa ja Brasiliaa, joiden talouskasvu on nopeaa. Muut kehitysmaat eivät ole suostuneet siihen, että ne erotettaisiin omaksi ryhmäkseen Maailman kauppajärjestön WTO:n neuvotteluissa. Kiina, Intia ja Brasilia ovat ainoita kehitysmaita, jotka pääsevät mukaan suljetuimpiinkin neuvottelupöytiin.

Voidaan kysyä, kannattaako rikkaiden maiden pelätä esimerkiksi In-tiaa. Siellä on toki vahvaa IT-osaamista ja talous kasvaa, mutta toisaalta yli kolmannes intialaisista elää yhä alle kahdella dollarilla päivässä. Eurooppalaisyritykset ovat useimmilla aloilla kilpailukyvyltään täysin ylivertaisia.

Silti eurooppalaispoliitikkoja näyttää pelottavan, että jonain päivänä vientikasvu hidastuu. Tällä hetkellä EU vastustaa kauppaneuvotteluissa jopa kaikista köyhimpien maiden oikeutta suojella maataloustuottajiaan, koska eurooppalaisilla vientiyrityksillä on intressejä erityisesti Afrikan maatalousmarkkinoilla.” HM.

Vesissä on eroja

Maailmassa juodaan vuosittain yli 200 miljardia litraa pullovettä. Vesibisneksessä pyörii yli 400 miljardia dollaria rahaa ja yli 50 miljardia litraa öljyä.

Öljymäärä kuluu muovipullojen valmistamiseen ja kuljettamiseen ympäri maailmaa – ja vastaa Suomen 12 vuoden liikennepäästöjä.

Kuinka tässä näin pääsi käymään, ihmettelet ehkä. Samaa ihmettelee myös kertoja Pullovesi on turhaa -kampanjan videossa, joka pyörii internetissä. Jokaisesta katselukerrasta kampanjajärjestäjät lahjoittavat 11 senttiä Luonto-Liiton Itämeri-koulukiertueelle.

Kampanjan nimi kertoo olennaisen: pulloveden juominen on Suomessa turhaa. Hanavesi kun on puhtaampaa, ja vesipullojen valmistaminen, kuljettaminen, ostaminen ja kierrättäminen kuluttavat sekä rahaa että luontoa.

Sitä kampanjan nimi ei kuitenkaan kerro, että kampanjan taustalla on muiden muassa SodaStream-niminen yritys.

SodaStream tekee juomien hiilihapotuskoneita. Niidenkin valmistaminen ja käyttäminen kuluttavat öljyä ja sähköä – vähintään yhtä turhaan kuin pullovesi. AKH.

Julkaistu Kumppani-lehdessä 1/2009

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!