Jinni viihtyy vessassa

Egyptiläisvessat ovat täynnä hyviä ja pahoja henkiä.

Monet egyptiläiset kavahtavat toilettitiloja, koska henkiolentojen eli jinnien tiedetään viihtyvän erityisesti vessoissa. Jinnit ovat muslimeille todellisia olentoja, joista kerrotaan myös Koraanissa. Jinnien uskotaan pyrkivän sisälle ihmiseen etenkin wc:ssä paljaana olevista aukoista.

Valtaosa egyptiläismuslimeista uskoo, että uskonnon sääntöjen ja rituaalien noudattaminen ja erityisesti viidesti päivässä rukoileminen suojelee pahalta. Lisäsuojaa jinnejä vastaan haetaan myös rukouksilla ja sanonnoilla, jotka lausutaan astuttaessa sisälle vessaan.

Myös vasemmalla jalalla sisään astumisen uskotaan suojaavan jinnien hyökkäykseltä samoin kuin Koraanin lauseet tai Jumalan nimi taulussa tai amuletissa. Pyhää tekstiä ei kuitenkaan sovi ripustaa vessaan.

Valtaosa jinneistä on hyviä henkiä. Pahat jinnit aiheuttavat ihmiselle mielen tai kehon sairauksia. Jinnien uskotaan häipyvän ihmisestä Koraanin lauseilla ”manaamalla”. Egyptissä elää vahvana myös afrikkalainen zar-rituaaliperinne, jossa tanssin ja musiikin avulla opetetaan ihmistä ja jinniä elämään sovussa keskenään.

Jinnien pelko vähentää egyptiläisvessojen siisteyttä, sillä harva siivooja suostuu kuuraamaan huolellisesti jinnien asuinsijoja.

Julkaistu Kumppani-lehdessä 6-7/2008