Yksiavioisuus? Ei kiitos!

Keniassa moniavioisuus voi taata liikkumavapautta.

Kenia. Monet koulutetut kenialaisnaiset eivät halua yksiavioiseen liittoon, koska se sitoo naista liikaa. Kuitenkin he haluavat lapsia ja heille vastuullisen isän. Kenialaisen kirjailijan Wanjira Muthonin mukaan tämän päivän koulutetut nuoret naiset toivovatkin sekä avioliittoa että vapautta.

Kulttuuriin kuuluva monivaimoisuus tarjoaa joillekin vaihtoehdon. Naimisissa olevan miehen toiseksi vaimoksi ryhtyminen voi nimittäin parhaimmillaan antaa naiselle taloudellista, sosiaalista ja emotionaalista turvaa, mutta samalla mahdollisuuden säilyttää itsenäisyytensä.

Kolmekymppisellä Gracella oli vuosia suhde naimisissa olevaan mieheen, jonka kanssa sai kaksi lasta. Tämä korkeasti koulutettu feministi olisi ollut valmis viralliseksi toiseksi vaimoksi.

”Minulla olisi yhä vapauteni, enhän asuisi hänen kanssaan. Minulla olisi työni ja lapseni.”

Koska mies ei ollut valmis ottamaan vastuuta, hän jätti miehen.

Yleensä toisen vaimon ottavat menestyneet miehet, joilla on varaa sekä uusiin avioliittomaksuihin että kahden perheen elättämiseen. Varakkaan liikemiehen mielestä monivaimoisuus ”ei ole hullumpi idea, vaikka vaimoni luultavasti tappaisi minut, jos ehdottaisin sellaista”.

Siinä missä uusi vaimo saa mukavuudesta osansa, ensimmäinen vaimo on huonommassa asemassa.

”Toisia vaimoja hemmotellaan, heitä viedään ulkomaille, heille ostetaan hienot talot ja heidän lapsensa käyvät hyviä kouluja”, totesi 44-vuotias Elizabeth, jonka lääkärimiehellä ei ”ainakaan vielä” ole toista vaimoa.

Äskettäin professorinsa kanssa avioitunut Lucy oli tyytyväinen asemaansa toisena vaimona: ”Niin kauan kuin minulta ei puutu mitään, minulle on samantekevää, kuinka paljon mieheni tukee toista perhettään.”

Eräs monivaimoisuuden muoto on yleinen opiskelijanaisilla. Monilla on vanhempi naimisissa oleva miesystävä, ”Mr. Available” (herra saatavilla oleva), joka tukee heitä taloudellisesti. Joskus nämä suhteet kestävät vuosia ja niistä syntyy lapsia. Naiset eivät yleensä kuitenkaan halua sitoutua näihin miehiin, koska odottavat, että ”Mr. Ideal” (herra täydellinen) astuu kuvaan. Parikymppisen Wambuin Mr. Available oli elättänyt häntä kaksi vuotta. Mies asui perheensä kanssa ja Wambui opiskelija-asunnossa.

Wambui ei aikonut jatkaa suhdetta enää kauaa, koska mies ei osoittanut halua sitoutua häneen eikä ottaa tarpeeksi taloudellista vastuuta. Esimerkkinä Wambui käytti sitä, ettei mies ollut vieläkään hankkinut hänelle omaa asuntoa. Hänen Mr. Ideal oli paitsi komea, varakas ja hyvin koulutettu, myös naimisissa, sillä silloin ”tietää mitä saa, eikä huomaa kymmenen vuoden päästä olevansa naimisissa miehen kanssa, jonka rahat ja kiinnostus suuntautuvat nuoreen toiseen vaimoon”.


Kirjoittaja on tehnyt haastattelut väitöstutkimusta varten, jolloin on sovittu, että sukunimet eivät tule ilmi.

Julkaistu Kumppani-lehdessä 6-7/2008

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!