Lounaan hinta on omantunnon kysymys

Lounaskahvila, jossa kaikilla on varaa syödä.

Yhdysvallat. Pienessä viihtyisässä lounaskahvilassa on jonoa. Noutopöydässä odottaa mainion näköisiä ruokalajeja, ja valinnanvaraa riittää. Kassalla odottaa yllätys – jokainen maksaa ruoasta maksukykynsä ja omantuntonsa mukaan.

Denise Cerreta perusti One World Everybody Eats -kahvilan vuonna 2003 Salt Lake Cityssä Yhdysvalloissa.

Luonnonmukaista ruokaa tarjoavassa kahvilassa filosofiana on, että kaikilla on varaa syödä. Kenenkään ei tarvitse nähdä nälkää – ei maailmassa, eikä omassa yhteisössä.

Ravintolassa on pieni kassalipas maksuja varten. Joillakin ei ole varaa maksaa, mutta toiset maksavat vähän ylihintaa ja kokonaisuus tasaantuu.

Jos rahaa ei ole, ruokailun voi maksaa myös vapaaehtoistyöllä: tiskaamalla tai puutarhatöillä. Dalia, linssikastiketta, ja riisiä on myös ravintolan piikkiin aina ruokalistalla.

Jo ensimmäisen toimintavuoden jälkeen voittoa tavoittelematon ruokala osoitti kannattavuutensa ja oli plussan puolella.

jätteille nollatoleranssi

Kahvilan verkkosivulla on linkkejä ruokapaikasta julkaistuihin juttuihin. Kerta toisensa jälkeen toimittajat ihmettelevät, miten rehellisyyteen perustuva idea voi olla kestävä ja voisiko vastaava toimia muualla kuin pienenä pidetyssä Salt Lake Cityssä.

”En usko skeptisyyteen ensinkään”, sanoo Cerreta. ”Satuin asumaan Salt Lake Cityssä, mutta sama yhteisöllisyys löytyy aivan varmasti mistä tahansa.” Denverissä toimii jo erään pariskunnan aloittama kopio kahvilasta ja myös muualla on suunnitelmia vastaavien ruokapaikkojen avaamisesta.

Denise Cerreta kertoo, että noutopöytä on tärkeä, jottei kenenkään tarvitse kyllästyä. Asiakkaat ja kokki saavat päivittäin kokeilla uutta.

Kahvilalla on myös nollatoleranssi jätteiden suhteen. Koska ihmiset valitsevat annoksensa itse, he ottavat sen, minkä jaksavat syödä ja jos päivän päättyessä ruokaa on jäljellä, se lahjoitetaan pois.

Julkaistu Kumppani-lehdessä 3/2008

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!