Politiikan erottamat

Viha-rakkaussuhteet kukoistavat naapurikansojen välillä ympäri maailmaa.

Kaleyesus Bekele, 33,

Toimittaja, Etiopia

Olemme veljiä eritrealaisten kanssa, samaa kansaa, joka kasvoi yhdessä. Politiikka erotti meidät toisistamme. Kun Eritrea itsenäistyi, eritrealaiset toivoivat, että maasta tulisi Afrikan sarven Singapore. Nyt etiopialaiset vitsailevat, että se on single and poor eli yksinäinen ja köyhä.

Myös poliittisesti eritrealaiset ovat huonommassa tilanteessa: heillä ei ole vapaata mediaa, ihmisoikeuksia… Etiopia ei ole maailman demokraattisin maa, mutta minut pidätettäisiin Eritreassa heti, jos kirjoittaisin yhtä vapaasti kuin täällä. Luen paljon eritrealaisten oloista ja todella säälin heitä.

Kornelius Osman, 42,

Oppositiopoliitikko, Eritrea

Kulttuurisesti ja kielellisesti olemme samaa kansaa ja syömme samaa ruokaa. Etiopialla on vuosisatainen historia, kun taas Eritrea on vasta 17 vuotta vanha maa. Kun maamme itsenäistyi, ajattelimme olevamme parempia kuin Etiopia, sillä meillä on satamia ja pääsy merelle. Mutta maamme hallitus ei ole osannut hyödyntää niitä taloudellisesti.

Aikaisemmin eritrealaiset ja etiopialaiset menivät keskenään naimisiin, mutta nykyään he eivät voi liikkua maasta toiseen. Vaikka meillä on meri, meillä ei ole liikkumavapautta, kuten etiopialaisilla.

Julkaistu Kumppani-lehdessä 12/2008

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!