Kulttuuripalat

Aasialaista nykytaidetta, absurdia sotaa ja monikulttuurista joulua.

Helsinkiläismuseoissa voi ihastua Aasiaan

Jos alkutalvi käy liian pimeäksi, älä huoli: pään voi aina kohottaa pilviin! Pilviin piirrettyjä mielikuvia voi katsella ja fyysisyyden kahleista irrottautua nykytaiteen museo Kiasmassa, missä teoksiaan esittelee 12 aasialaista nykytaiteilijaa. Tunnetuin heistä lienee Yoko Ono, jota Kiasman verkkosivut kuvailevat sekä käsitetaiteen pioneeriksi että tinkimättömäksi maailmanrauhan puolustajaksi.

Siinä missä Kiasman Aasia-kokonaisuus kurottaa käsin kosketeltavan maailman tuolle puolen, pureutuu Sinebrychoffin tuleva näyttely aasialaisuuteen konkreettisemmin. Museo esittelee 1600-1800-lukujen japanilaisnaisten elämää vanhojen puupiirrosten avulla.

Mielikuvia ja fyysisyydestä irrallista mielenrauhaa ei kuitenkaan puutu Sinebrychoffinkaan näyttelystä: se nimittäin esittelee myös japanilaista teetaidetta, jolla on kautta aikain pyritty tyydyttämään sisäisen rauhan tarve. AKH.

Teatteri paljastaa sodan absurdiuden

”Me suomessa elämme rauhanaikaa, mutta olemme sodassa.” Näin kirjoittaa ohjaaja Hanna Ryti, äskettäin ensi-iltansa saaneen Sota – absurdi tragedia -teoksen ohjaaja.

Teos kertoo ohjaajansa mukaan siitä, kuinka irvokas sodan logiikka on. Se on meille kaikille myös tuttu, sillä arkemme on täynnä sotaa, aamun lehdestä illan uutisiin ja pahimmillaan aina uniin saakka. Sodan absurdiuden paljastaa Rytin mukaan ehkä parhaiten se, kuinka sodan aikana siunausta rukoillaan ensin vastustajan pommeja vastaan – ja sitten omien sotilaiden sotaonnen puolesta.

Ja mikä pahinta, sota sopii nykyaikaan. ”Markkinatalousfundamentalismi pitää oman edun tavoittelua luonnollisena ja järkevänä ja hyväksyy heikomman jalkoihin jäämisen”, Ryti kirjoittaa. AKH.

Turku juhlii kansainvälistä joulua

Turku on Suomen virallinen joulukaupunki, mutta miltä joulu näyttää muissa kuin suomalaisessa kulttuurissa?

Kansainväliseen jouluun voi tutustua Turun kaupungin monikulttuurisessa joulubasaarissa, joka levittäytyy Suurtorin Raatihuoneelle joulukuun jokaisena viikonloppuna, kaupungin perinteisten joulumarkkinoiden aikaan. Edellisvuosien tapaan basaarissa lienee kaukomaiden joulumakujen lisäksi kaupan muun muassa kalligrafiaa, taidekeramiikkaa ja muita käsitöitä. AKH.

Julkaistu Kumppani-lehdessä 12/2008

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!