Sankareita kaikki

Kaksi miestä lähtee matkaan.

Miesten matkavalmistelut alkavat täsmälleen samalla tavalla. Molemmat pistävät likoon asuntosäästönsä ja keräilevät pikkuvippejä sieltä täältä.

Veikka saa kasaan 300 000 euroa, mutta Albertin on tyydyttävä 1 700:aan ja paikattava matkabudjettiaan työskentelemällä tiilitehtaassa. Vaimo ja neljä lasta jäävät Albertin vanhempien aaltopeltihökkeliin.

Albert päättää suunnata Saharan poikki koilliseen, Veikka puolestaan lähtee kohti kaakossa sijaitsevia maailman korkeimpia huippuja. Molemmat miehet kohtaavat matkansa varrella kuolemaa ja odottamattomia vastoinkäymisiä.

***

Libyan rajan eteläpuolella Albertia kuljettavan jeepin kuljettaja eksyy reitiltään ja pakottaa Albertin autiomaahan. Albert selviää 180 kilometrin patikkataipaleesta juomalla omaa virtsaansa. Hän kertoo nähneensä nuoria miehiä, jotka joivat janoonsa bensiiniä. Neljä ystävää uupuu autiomaahan.

Veikka puolestaan menettää ystävistään kolme, Robin, Garyn ja Scottin. ”Olin ohittanut hyvän kaverini Scott Fischerin ruumiin, mutta koska olin jo kerran epäonnistunut loppunousussa, päätin sillä kertaa kääntyä takaisin. Nousin huipulle seuraavana vuonna”, Veikka kertoo.

Albert päätyy viikkojen kuluttua Algeriaan ja pääsee lääkäriin. ”Nämä miehet eivät kuuntele järkipuhetta, vaikka kuinka kuvailet heille vaaroja”, häntä hoitanut lääkäri kertoo.

Veikka pohdiskelee, että olisi väärin vaatia läheisiä olemaan tekemättä rakastamiaan asioita, vaikka ne olisivat kuinka vaarallisia. ”Kukaan muu ei tee niitä puolestasi.”

***

Palattuaan retkiltään Veikka saa sankarin vastaanoton, ja vuosien kuluessa retket poikivat myös useita sponsorisopimuksia. ”Kiipeilystä tuli täyspäiväistä työtä”, Veikka kuvailee myöhemmin. Mannerheimin lastensuojeluliiton Selvä elämä -projektissa Veikka kiertää runsaassa 700 suomalaiskoulussa kannustamassa nuoria oikeisiin valintoihin.

Albertin sukunimeä emme saa koskaan tietää. Hän ei pääse päämääräänsä, sillä Marokon turvallisuusviranomaiset pidättävät hänet yhdessä 39 ghanalaisen, malilaisen ja nigerialaisen nuoren miehen kanssa.

Miehiä syytetään laittoman merimatkan valmistelusta Kanarian saarille. Albert palautetaan rahattomana kotimaahansa Maliin.


Veikka Gustafssonin lainaukset: Valitut Palat syyskuu 2001.

Kirjoittaja on antropologi ja islamin tutkija Helsingin yliopistossa.

Julkaistu Kumppani-lehdessä 11/2008

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!