Kahvissa maistuu nostalgia

Kreikkalaisella kahvilla on Alexandriassa pitkät perinteet.

ALEKSI KALLIOMÄKI
teema4.jpgKreikkalaiset toivat kahvikulttuurinsa Egyptin Alexandriaan.

Alexandria – kaupungin nimi maistuu egyptiläisen suussa paitsi suolaiselta meri-ilmalta, myös aromikkaalta kahvilta.

Alexandriassa elää egyptiläisittäin poikkeuksellinen kahvikulttuuri.

Perinne on jäänne ajalta, jolloin kaupunki oli kreikkalaisten liikemiesten asuttama Välimeren kaupan keskus.

”Kolme neljäsosaa kaupungin asukkaista oli kreikkalaisia vielä 1950-luvulla. Egyptiläisiä kaupungissa oli vain yhden korttelin verran”, Alexandriassa syntynyt kreikkalainen Anastasia Milopoulou kertoo.

Tuohon aikaan kahvilat olivat kaupungin kulttuurikeskuksia, joissa taiteilijat, kuninkaalliset ja rikkaiden liikemiesten lapset – kuten Milopoulou – tapasivat toisiaan.

”Kello viiden kahvia varten pukeuduttiin elegantisti”, Milopoulou muistelee.

Edelleen tyypillinen alexandrialainen nappaa espresson pystybaarissa eteläeurooppalaiseen tyyliin. Onpa alexandrialaiskahvin suosio levinnyt muuallekin Egyptiin.

”Tulen Alexandriaan silloin tällöin ostamaan kahvipapuja”, sanoo kairolainen Naguib. ”Myös ystäville pitää viedä kahvia – jokaisella heistä on oma mielipaahtimonsa.”

Muualla Egyptissä kahvi nautitaan yleensä turkkilaisittain pienistä laseista, lasin pohjalle laskeutuneita kahvinporoja varoen.

Satavuotiset salongit

Kreikkalaisia ei Alexandrian kahviloista enää löydy. Ulkomaalaiset pakenivat

Alexandriasta 1950-luvulla Egyptin silloisen presidentin Gamal Abdel Nasserin kansallistettua ulkomaalaisten omaisuuden.

”Suuri osa vielä muutama vuosi sitten Alexandrian kahviloissa kokoontuneista kreikkalaisista makaa nyt vanhainkodeissa”, Milopoulou sanoo. Hän arvioi, että seuraavien kymmenen vuoden aikana kaupungin kreikkalaiset häviävät tyystin. Muistoksi jäävät vain kahvisalongit.

Kymmenkunta alexandrialaiskahvilaa on säilyttänyt alkuperäisten kreikkalaisomistajiensa nimet. Pastroudis-, Atheneos-, ja Sofianopoulous-kahvilat ovat olleet auki toista sataa vuotta.

Varsinkin varttuneille kreikkalaisille, kuten Kairosta tulleelle Naguibille, nimet tuovat mieleen ”vanhat hyvät ajat”. Ehkä juuri siksi alexandrialaiskahvi maistuu niin hyvältä.

Julkaistu Kumppani-lehdessä 11/2008

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!