Lomakohde ja kadehdittu viihdekeskus

Viha-rakkaussuhteet kukoistavat naapurikansojen välillä ympäri maailmaa.

Oteng M. Majuta, 24, pr-vastaava

Gaborone, Botswana

“Botswanalaiset eivät pidä eteläafrikkalaisista sen takia, mitä he ajattelevat meistä. Heidän mielestään me olemme hitaita ja jokseenkin tyhmiä. Toisaalta jotkut botswanalaiset kadehtivat eteläafrikkalaisten elämäntyyliä. Etelä-Afrikka on paikka, jossa tapahtuu.

Botswanalaisten mielestä Etelä-Afrikka on iso talousalue, mistä tulee paljon hyvää musiikkia. Eteläafrikkalaiset kuitenkin kukkoilevat. Jos Botswanasta löytyy kykyjä, eteläafrikkalaiset haluavat esittää heidät eteläafrikkalaisina.

Toisaalta me pidämme eteläafrikkalaisten vihaamisesta, koska eteläafrikkalaiset ovat liberaaleja ja me kadehdimme heitä siitä. Meillä ei ole varaa olla ylläpitämättä suhteita heidän kanssaan, koska saamme tuntuvan osan tuontituotteistamme heiltä.”

Vanessa Vermaak, 31, toimitusjohtaja

Johannesburg, Etelä-Afrikka

“On outoa, että suurimmalla osalla tuntemistani ihmisistä ei ole mielipiteitä botswanalaisista. Muista naapurimaista eteläafrikkalaisilla on vahvoja käsityksiä.

Botswanalaisista meillä ei ole mielipidettä ehkä siksi, että Etelä-Afrikassa on hyvin vähän botswanalaisia. Heidän maansa tilanne on hyvä sekä poliittisesti että taloudellisesti, eikä heidän ei tarvitse tulla Etelä-Afrikkaan työn tai turvapaikan perässä.

Lisäksi Etelä-Afrikalla on tiiviit poliittiset ja taloudelliset suhteet Botswanaan. Monet valkoiset eteläafrikkalaiset matkustavat Botswanaan seikkailulomien ja työn takia.

Tämä auttaa yleispositiivisen tai ainakin neutraalin kuvan luomisessa botswanalaisista naapureistamme.”

Julkaistu Kumppani-lehdessä 11/2008