Sukupuutto uhkaa yli neljännestä nisäkkäistä

Monet lajit uhkaavat kadota jo ennen kuin tiedemiehet tietävät niistä.

Maailma. Lähes neljännes maalla elävistä nisäkäslajeista on vaarassa kuolla sukupuuttoon. Meressä elävistä nisäkkäistä sukupuuttovaarassa on yksi kolmesta – ja monet lajit uhkaavat kadota jo ennen kuin luonnontieteilijät saavat niistä vihiä.

Näin kertoo Maailman luonnonsuojeluliiton IUCN:n tuore tutkimus, jonka tulokset julkistettiin lokakuun alussa. Tutkimukseen osallistui yli 1 700 asiantuntijaa 130 maasta.

Tutkimuksen mukaan sukupuutto uhkaa ainakin 1 141:tä maailman kaikista 5 487 tunnetusta nisäkäslajista. Kriittisessä vaarassa on 188 lajia, joista yksi on espanjanilves. Jos se katoaisi maailmasta, se olisi ensimmäinen sukupuuttoon kuollut kissaeläinlaji sitten esihistoriallisten aikojen.

Kaikkiaan katoamisvaarassa saattaa kuitenkin olla vielä useampi nisäkäs, tutkimuksessa huomautetaan. Tämä johtuu siitä, että luonnontieteilijöiden tiedot yli 800 nisäkäslajista eivät ole kattavia eivätkä tutkijat siksi pysty arvioimaan, kuinka uhattuja lajit todellisuudessa ovat.

Jos tutkijoiden huonostikin tuntemat lajit ovat vaarassa kadota, sukupuutto uhkaa kaikkiaan jopa 36:ta prosenttia maailman nisäkkäistä.

Julkaistu Kumppani-lehdessä 11/2008

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!