Sukupuutto uhkaa yli neljännestä nisäkkäistä

Monet lajit uhkaavat kadota jo ennen kuin tiedemiehet tietävät niistä.

Maailma. Lähes neljännes maalla elävistä nisäkäslajeista on vaarassa kuolla sukupuuttoon. Meressä elävistä nisäkkäistä sukupuuttovaarassa on yksi kolmesta – ja monet lajit uhkaavat kadota jo ennen kuin luonnontieteilijät saavat niistä vihiä.

Näin kertoo Maailman luonnonsuojeluliiton IUCN:n tuore tutkimus, jonka tulokset julkistettiin lokakuun alussa. Tutkimukseen osallistui yli 1 700 asiantuntijaa 130 maasta.

Tutkimuksen mukaan sukupuutto uhkaa ainakin 1 141:tä maailman kaikista 5 487 tunnetusta nisäkäslajista. Kriittisessä vaarassa on 188 lajia, joista yksi on espanjanilves. Jos se katoaisi maailmasta, se olisi ensimmäinen sukupuuttoon kuollut kissaeläinlaji sitten esihistoriallisten aikojen.

Kaikkiaan katoamisvaarassa saattaa kuitenkin olla vielä useampi nisäkäs, tutkimuksessa huomautetaan. Tämä johtuu siitä, että luonnontieteilijöiden tiedot yli 800 nisäkäslajista eivät ole kattavia eivätkä tutkijat siksi pysty arvioimaan, kuinka uhattuja lajit todellisuudessa ovat.

Jos tutkijoiden huonostikin tuntemat lajit ovat vaarassa kadota, sukupuutto uhkaa kaikkiaan jopa 36:ta prosenttia maailman nisäkkäistä.

Julkaistu Kumppani-lehdessä 11/2008